15 Temmuz Destanı: Millet Türkiye'sine sahip çıktı  

Bakü Yunus Emre Enstitüsü ve Ahıska Türkleri “Vatan” Kamu Birliğinin organizasyonuyla 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de yaşanmış darbe girişimi sırasında şehit olmuş Türk vatandaşlarını anmak üzere “15 Temmuz Destanı” isimli etkinlik gerçekleştirildi.

Anma Programı Azerbaycan ve Türkiye’nin ulusal marşlarının seslendirilmesi ve şehitler için saygı duruşuyla başladı. Daha sonra şehitler adına Kuran-ı Kerim okundu. Açılış konuşmasını yapan Bakü Yunus Emre Enstitüsü Müdürü İbrahim Yıldırım, 15 Temmuz gecesinin Türkiye tarihinde bıraktığı ize ve Ahıska Türkleriyle birlikte gerçekleştirilen bu etkinliğin önemine değindi:

“Bir yıl önce Türkiye Cumhuriyeti’nin bekasına, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, Türkiye Cumhuriyeti’nin liderine yönelik bir suikast girişiminde bulunuldu. Vatansız bırakılmaya çalışılan bir Türkiye halkı ve devleti vardı. Hakikaten belki de bu darbe girişimi, büyük bir projenin sadece başlangıcıydı. Arkasından bir kaos ve bu kaos ortamında parçalanmış, huzurunu kaybetmiş, gücünü kaybetmiş bir Türkiye bekleniyordu. Ama hamdolsun ki, bizim sağduyulu halkımız bu oyuna karşı ciddi bir şekilde tepkisini ortaya koydu, Türkiye’ye sahip çıktı ve dünyanın taktirini kazandı. Dostlarımız bunu söylüyorlar, ama bizi sevmeyen insanlar da bu başarıyı, bu fedakarlığı görmezden gelemiyorlar. Hakikaten bu yaşananlar demokrasi tarihinde, ülkemizin tarihinde ve belki dünya tarihinde eşi az rastlanan bir kahramanlık örneğiydi. Biz orada 250’ye yakın evladımızın şehit düşmesine ve 1000’in üzerinde vatandaşımızın gazi olmasına şahit olduk.

Bu süreçte Ahıska Türklerinin desteğini her zaman hissettik. Aslında Ahıska kelimesini Türk sözünün başına koymak bir gelenek haline gelmiş, ama biz kardeşiz. Bu adlandırma da tamamen coğrafi anlam taşıyor.

Ahıska Türkleri 72 yıldan beri Vatan mücadelesi veren bir topluluk. Ben Kazakistan’da da, Özbekistan’da da, Kırgızistan’da da Ahıskalı kardeşlerimizin mücadelesini gördüm. Güzel gelişmeler oluyor, Türkiye devleti de bu yönde elinden gelen yardımı esirgemiyor.”

Şehitlerimizi andığımız ve gazilerimizi yad ettiğimiz bu özel günde bizi yalnız bırakmayan vakfınıza ve dostlarımıza minnettarım. İnanıyorum ki, Türkiye artık böylesine ciddi tehlikeler yaşamayacak, inanıyorum ki, Türkiye dünyada kültür, ekonomi, siyaset ve diğer alanlarda kazandığı gücünü asla sabote ettirmeyecek. Biz birlik içinde aynı ruh, aynı inanç ve aynı hedef çerçevesinde geleceğe bakarak yürüyeceğiz. Bir kez daha şehitlerimizin ruhunu saygıyla ve rahmetle anıyorum. Allah bize bir daha böyle günler yaşatmasın”

Daha sonra T.C Bakü Büyükelçiliği’nin Basın Müşaviri Hamit Karedeniz, duygusal bir konuşma yaptı. Böyle bir olayın bir kez daha yaşanmaması temennisinde bulunan Basın Müşaviri, FETÖ-PKK\PYD ilişkileriyle ilgili de çarpıcı bir detaya dikkat çekti. Ayrıca Hamit Karadeniz, birkaç gün önce Azerbaycan’ın Alhanlı köyünde Ermenilerce şehit edilmiş Zehra bebeği ve onun babaannesinin ölümünü de hatırlatarak, Ermeniler ve darbeciler arasında bir farkın olmadığını söyledi.

Hamit Karadeniz’in konuşmasının tam metnine ulaşmak için tıklayınız…

Ahıska Türkleri “Vatan” Kamu Birliğinin Başkanı İbrahim Memmedov’sa konuşmasında Türk milletinin Vatanı, bayrağı ve değerleri için yapamayacağı şeyin olmadığını bu sözlerle ifade etti:

“Bu etkinlik, Türkiye’deki şehitlerimizin anılması amacı taşıyor. Bugün güzel ve refah içersindeki Türkiye kolaylıkla kurulmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Çanakkale savaşında, Sakarya’da, Dumlupınar’da binlerle şehit verdi. 15 Temmuz Türk milletinin bağımsız iradesine karşı darbe girişimi yaşandı. Bu darbeye yıllarca Türkiye’nin ekmeğini yemiş, Türkiye’nin suyunu içmiş hain ve vicdansız FETÖ elebaşı liderlik etmiştir. Türkiye’nin kalkınmasını kabullenemeyen FETÖ’cüler, 15 Temmuz tarihinde böyle bir hainlik yaptılar. Ancak Türk milleti sokaklara çıkarak canları pahasına teröre “dur!” diyerek, bir destan yazdı. Türk milletinin gücünü, Türkiye halkının Cumhurbaşkanı’na olan sevgisini tüm dünya görmüş oldu. Türk milleti kanlarıyla suladığı Vatan topraklarının bir karışını bile düşmana vermedi.”

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.4 K