"16’ncı TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması" Oş'ta gerçekleştirildi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından “2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilen Kırgızistan’ın Oş kentinde düzenlenen etkinlikler kapsamında OŞ’a davet edilen Türk dünyasından 12 fotoğraf sanatçısı Süleyman-Too, Çarşı Merkezi Pazarı, 0ş şehrinin Bayram günü’nünden manzaraları ve şehrin doğal, tarihi, turistik ve kültürel değerlerini, Nookat İlçesinde Abshyrsai Şelalaesi, köy yöresel kültürleri ve doğal oluşumları fotoğrafladı.

“TÜRKSOY 16. Fotoğrafçılar Buluşması” etkinliğine, dokuz ülkeden on altı fotoğraf sanatçısı katıldı. Türkiye’den Zeynel Abidin Yeşilay, KKTC’den Buket Özatay, Azerbaycan’dan Vagif Mughalli, Kırgızistan’dan Alimjan Jorobayev ve Jumahun Şaripov, Kazakistan’dan Bekbol Nuradinov ve Jaksılık Turlubekov, Özbekistan’dan Rustam Talabbayev, Rusya Federasyonu’ndan Aybulat Akbutin, Akmat Vaisiyev ve Şefket Suleymanov ile TÜRKSOY’dan Güler Fedai etkinliğin fotoğraf temsilcileriydi.

4 Ekim tarihinde konuk fotoğraf sanatçılarını Oş merkezindeki belediye binasında kabul eden Oş Belediye Başkan Yardımcısı Nurbek Kadırov, “Tecrübeli fotoğrafçılar, Oş kentinin tüm güzelliğini, özgünlüğünü, tarihini, zengin kültürünü, geleneklerini ve doğal zenginliklerini Türk dünyasına tanıtmak için farklı açıdan fotoğraflarını çekerek bizlere gösterecektir.” dedi.

Üç gün süren çalışmaların ardından 7 Ekim’de Oş şehir merkezindeki Suleyman-Too Tarihi ve Arkeoloji Müzesi Kompleksi’nde, “Türk Dünyası’nın Fotoğrafçılarının Gözüyle “Oş” fotoğraf sergisi açılışı düzenlendi.

“Türk Dünyası Fotoğrafçıların Gözüyle Oş” konulu fotoğraf sergisi Alımbek Datka Müzesi’nde sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

“TÜRKSOY 16. Fotoğrafçılar Buluşması kapsamında Kırgızistan’ın Oş şehrinde gerçekleştirilen buluşmanın ardından, Oş’taki Alımbek Datka Müzesi’nde “Türk Dünyası Fotoğrafçıların Gözüyle Oş” konulu fotoğraf sergisi kapılarını ziyaretçilere açtı.

Serginin açılış törenine Oş Belediye Başkan Yardımcısı Nurbek Kadırov, TÜRKSOY’un Kırgızistan Temsilcisi Kocobek Kultegin, OŞ şehrindeki etkinliğe katılan fotoğraf sanatçıları ve sanat severler katıldı. Birer açılış konuşması yapan Kadırov ve Kultekin TÜRKSOY’un geleneksel etkinliklerinden olan Fotoğrafçılar Buluşması’nın anlam ve önemine değinerek, Oş şehrinde gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sergide katılımcı sanatçıların her birinden üçer eser yer aldı. Her sanatçı kendi sergisi önünde fotoğrafları hakkında bilgi verdikten sonra bireysel akabinde toplu olarak fotoğraflar çekildi. Sergi basının yoğun ilgisi ile karşılandı.

Türk halkları arasında kültürel bir köprü kurmak, milli tarihin, kültür ve sanatın, geleneklerin ve göreneklerin gelecek nesillere aktarılması için bir ortam hazırlamak, modern toplumlarda demokratik bir sanat dalı olarak kabul edilen fotoğraf sanatını desteklemek ve dünyaya Türk sanatçılarının bu sanatta ne kadar güçlü olduğunu göstermek amacıyla gerçekleştirilen bu etkinlik 8 Ekim tarihinde sona erdi.

Aşık Veysel Kırgızistan Oş şehrinde bir kez daha saygıyla anıldı.

TÜRKSOY’un Türk dünyasına mal olmuş şahsiyetleri anma etkinliği kapsamında 2019 yılını Doğumunun 100’ncü yılında Aşık Veysel ve Doğumunun 650’nci yılında İmâmeddin Nesimi Yılı ilanından sonra söz konusu şahsiyetler Ankara ve KKTC deki anma etkinliklerinin ardından bir kez de Oş’ta anıldılar. Aşık Veysel anma etkinliğinde Oç Belediye Başkan Yardımcısı Nurbek Kadırov, TÜRKSOY’un Kırgızistan ülke temsilcisi Kocobek Kultegin, Kazakistan’ın bir önceki ülke temsilcisi Askar Turganbayev, ve Güler Fedai TÜRKSOY adına birer konuşma yaptı.

Güler Fedai, “Halk şiirinin son büyük ustası olarak nitelendirilen Aşık Veysel; bütün toplumu kucaklayan bir felsefenin şairidir ve bu nedenle halk tarafından çok sevilmiştir, insanların dünyada bir iz bırakmasından yana olan Aşık Veysel’i Türk coğrafyasının eşsiz doğası ve kültürü ile görenleri kendine hayran bırakan tarihi kenti, 2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti Kırgızistan’ın Oş şehrinde siz değerli sanatsever Kırgız halkı ile birlikte anmaktan onur duyduğumuzu belirtiriz” dedi. Fotoğraf sanatçıları Oş şehrinin kutlama programına da katıldılar.

www.yenicag.info

532