“20 Ocak Türkiye'den Azerbaycan”a kapıyı açan olay oldu” - Selcuk Önal 90'lı yılların saklı kalmış tarihçesini açıklıyor

20 Ocak 1990 Bakü katilamına karşı Türkiye’deki protesto gösterilerini örgütleyen Azerbaycan Kültür Derneği’nin eski Genel başkan yardımcısı Selçuk Önal, katliamın 27.yıldönümünde Yeniçağ.Az’a konuştu:

– 20 Ocak 1990”da Sovyet imparatorluğu”nun Bakü”de yaptığı katliam haberlerini hangi kanallardan alıyordunuz?

– 20 Ocak katliamı aynı yüzyıl içersinde Sovyet imperatorluğunun Azerbaycan Türklerine karşı yaptığı ikinci katliamdı. Birinci katliam 27 Nisan 1920’de olmuştu. Azerbaycan Kültür Derneği 2 Şubat 1949’da Şark’n ilk bağımsız cumhuriyetini kurmuş Mehmet Emin Resulzade’nin talimatıyla kurulmuştur. Biz daima Azerbaycan’daki gelişmeleri yakından izliyor ve bağımsızlığına giden yolda Azerbaycan’ın sıkıntılara maruz bırakılacağını biliyorduk. 20 Ocak katliamına ilişkin haberleri Bakü’de Azerbaycan’ın yiğit evlatları olan yakın arkadaşlarımızdan alıyorduk. Elimizdeki evrakları ulaştırmak ve Türkiye sathındaki protesto gösterilerine engel olunmaması için Azerbaycan Kültür Derneği”i’nin Yönetim kurulu başta rahmetli başkanımız Fevzi Aküzüm bey olmakla dönemin Başbakanı Yıldırım Akbulut’u ziyaret ederek bilgilendirdiler. Sayın Başbakanla buluşmamızdan sonra Türkiye’nin bu işe hazırlıksız yakalandığını tespit ettik. O nedenle Türkiye’nin tüm büyük illerinde ve Azerbaycan sınırına yakın bölgelerimizde 20 Ocak katliamını protesto eden gösteriler düzenledik. Türk-İş, Hak-İş gibi büyük sendikalar, diğer STK’lar, bilim araştırma kuruluşları toplumu bilgilendirme ve protesto toplantılarımıza destek verdiler. Rahmetli Fevzi Aküzüm, Mehmet Kengerli,Ahmet Karaca, mevcut başkanımız Cemil Ünal bey ülkemizin en ücra köşelerine giderek 20 Ocak katliamının Azerbaycanlı kardeşlerimizin istiklal mücadelesine karşı yapılmış en ağır infaz olduğunu toplumumuza anlattılar. Bizler ise Derneğin üyeleri olarak onların verdikleri talimatları yerine getiriyorduk.Protesto gösterilerimizde Anadolu Türkünün kendisini Azerbaycan Türkünden ayrı görmediğine bir daha tanık olduk. 20 Ocak katliamı Türkiye’den Azerbaycan’a açılan bir kapı oldu, Türkiye 20 Ocak katliamından sonra Azerbaycan’ın kahramanlığını gördü ve tüm gücüyle destekledi.

– Başbakan Akbulut’la buluşmadan sonra protesto gösterilerinizin önündeki engellerin kalktığına işaret ettiniz. Bunu bir az daha açmanız mümkün mü?

– 22 Ocak 1990’da Azerbaycan Kültür Derneği olarak Başbakan Yıldırım Akbulut’u ziyaretimizde ben de vardım. Genel başkanımız Feyzi Aküzüm bey, o devirde Yönetim kurulu üyemiz olan şimdiki Genel başkanımız Cemil Ünal bey konuşarak Sayın Başbakana gerekli bilgi ve dosyaları sundular. Başbakan Yıldırım Akbulut anında İçişleri bakanına 20 Ocak katliamına karşı Derneğimizin Türkiye sathında organize edeceği protesto gösterilerine destek talimatı verdi, destek ivedilikle valiliklere ulaştırıldı. Daha sonra Dışişleri bakanı Mesut Yılmaz’ı ziyaret ettik. Mesut beyin de Azerbaycan’la ilgili bilgileri kısıtlı olduğu gibi 20 Ocak Bakü katliamının içeriğinden habersizdi, biz onu da bilgilendirdik. Şunu söyleyeyim: Biz 20 Ocak katliamı sonrası Türk devletine müthiş bilgi akımı sağladık. Devletin 20 Ocak katliamına doğru teşhis koymasının ana nedeni bizim aktardığımız doğru bilgiler oluşturdu.

– Cumhurbaşkanı Özal”ın mezhep temelinde yaptığı açıklamaya da çok ciddi tepkiler verilmişti…

– Merhum Cumhurbaşkanı Özal’ın o tarz yanlış açıklaması bizim de tüm Türkiye’nin de tepkisine neden oldu.Kendi kurduğu partinin milletvekilleri bile Cumhurbaşkanı Özal’ı protesto ettikten sonra yanlış açıklama düzeltilmiş oldu. Nitekim ilerleyen dönemde Özal, Azerbaycan’dan desteğini esirgemedi. Biz 26 Şubat 1992 ermenilerin yaptıkları Hocalı soykırımını 20 Ocak Bakü katliamının devamı olarak değerlendiriyoruz. O nedenle Ocak-Şubat aylarında Türkiye’nin bir çok yerinde protesto eylemleri ve toplantıları düzenliyoruz. 20 Ocak Bakü katliamında ve 26 Şubat Hocalı soykırımında şehid olan tüm kardeşlerime Allah’tan rahmet diliyor, Tanrı’nın Türk milletine bir daha bu denli kara günler göstermemesini niyaz ediyorum.

Sever ŞAKİRKIZI
Ankara

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.1 K