"2011 yılında Nazarbayev adalet talep eden gençleri kurşuna dizdi" - Kazak blogger

Ermek Tayçibekov

Kazak blogger Ermek Tayçibekov Tengiz petrol yatağında arap işçilerin dövülmesi ile ilgili YeniÇağ`a konuştu.

Tengiz`de nelerin olduğundan konuşan ve sorunun ne olduğunu söyleğen uzman, tüm problemlerin başında adayların servetinin elinden alınmasının durduğunu söyledi:

“Ben 2002 yılından beri birçok petrol yataklarında oldum. Tengiz`de de oldum. Bu arazinin yerli ahalisi çok kötü biçimde yaşıyorlar. Bu arazide ne ağaç var ne de tatlı su. Her yer tuzlu kum. Buradan elde edilen petrolün gelirinin bir kısmı adaylara verilmeli. Kazakistan`sa aday halkının tüm servetlerini yağmalıyor. Arapların ve diğerlerinin adaylar tarafından dövülmesi de bununla ilgili.”

İnsanların neden hükumete karşı çıkamadığına ve hınçlarını da yabancı işçilerden aldığına değinen uzman bunu Nazarbayev hakimiyetinin korkunçluğu ile bağladı:

“Nazarbayev 2011 yılında adalet talep eden gençleri kurşuna dizdi. Kazakistan`ın bütün petrol yatakları Nazarbayev ailesinin elinde. Petrolun çıkarılması için bütün teknolojiler yabanı şirketler tarafından karşılanıyor. Ülkenin petrolü yabancıların elinde. Şu an atılcak en doğru adım yabancı şirketlerin ülkeni terk etmesi ve Rusya`nın Kazakistan petrolüne sermaye yatırması olacak.

Kafkas Ömerov

Rusçadan çeviri: Parviz Mustafa

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

819