2018 seçimleri Rusya-Azerbaycan ilişkilerini nasıl etkileyecek?

18 Mart’da Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlenecek. Bugün Azerbaycan ve Rusya’da Vladimir Putin’in yeniden Rusya Devlet Başkanı olacağına kimsenin şüphesi yok.

Rus uzman, Uzak Doğu Araştırmaları Enstitüsü Bölüm Başkanı, profesör Vladimir Kolotov, Yeni Çağ Azerbaycan‘a yaptığı açıklamada Putin’in yeniden seçileceği durumunda ülkenin siyasi yönünün nasıl değişeceği ve Azerbaycan-Rusya ilişkilerinin gelişimi konusunda düşüncelerini paylaştı.

Vladimir Kolotov

Kolotov, Putin’in hem ülke içinde, hem ülke dışında etkili bir kimliği olduğunu belirtti:

“Şu anda o, dünyanın en tecrübeli liderlerinden biri. Rusya politikasının iki yönde gelişeceğini tahmin ediyorum. Öncelikle iç politika alanında yönetimin etki gücünün artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu da yolsuzlukla sistematik mücadeleye neden olacaktır. İkincisi dış politika alanında Rusya’nın güvenliğini sağlamak. Özellikle Vladimir Putin’in konuşmasında yeni Rusya silahlarıyla ilgili kapsamlı bilgi vermesinden sonra, ABD’nin “böl ve yönet” prensibini sürdürdüğünü görüyoruz.”

Azerbaycan ve Rusya ilişkilerinin gelecekteki gelişiminden bahseden uzman, ilişkilerinin hangi alanlarda kurulacağına dair fikirlerini şöyle ifade etti:

“Azerbaycan Rusya’nın Kafkasya’da ve Hazar Denizi bölgesinde en önemli stratejik ortaklarından biri. Bu yüzden de Rusya-Azerbaycan ilişkilerinin bölgesel güvenlik, enerji işbirliği ve ekonomik alanlarda güçlendirileceğini düşünüyorum. Bu alanlarda işbirliği düşük düzeyde. Çıkmaza girmiş Yukarı Karabağ sorununa çözüm yollarının aranması da ikili ilişkilerde çok önemli yere sahip olacak.”

www.yenicag.info

2.5 K