Rus uzman Grigoriy Trofimçuk, 2018 öngörülerini Yeni Çağ Haber’e anlattı.
Güney Kafkasya’daki durumu değerlendiren uzman, 2018’in 2017’den daha zor geçeceği görüşünde:
“Güney Kafkasya’da – Hazar ve Kara deniz arasındaki topraklarda bulunan ülkelere hiçkimse istikrarlı bir gelecek vad etmedi. Rusya, İran ve Türkiye üçlüsünün ABD’ye karşı cebhe aldığı dönemde bu durum daha çok göze batıyor.
Trump’ı Devlet Başkanı seçen Amerikan hükümeti, bu bölgedeki sorunlarla ilgili daha hiçbir plan yapmadı. Bence Güney Kafkasya ülkeleri SSCB döneminde iyice dinlendi, ama atrık o dönem bitti ve bir daha orada asla “cennet” olmayacak.
Batı, Güney Kafkasya’da etki alanını genişletmeye çalşıyor, ama amacı bölge ülkelerinde yaşayan insanlar için iyi bir refah sağlamak değil. 2017’de Batı Ermenistan’a belirli adımlar attı, bunun sonucunda Erivan da Avrupa Birliği’ne yöneldi.
Hazar denizinin statüsünün belirlenmesi konusu da birkaç kez gündeme getirildi, ama hala bir adım atan yok. Daha “her an patlamaya hazır bomba” – Karabağ sorunundan bahsetmiyorum bile.
Bu sene Güney Kafkasya’da dezentegrasyon süreci hızlanacak. Çünkü bölgede birçok bölücü etkiler var. Coğrafi konumu itibarile Güney Kafkasya sadece ticaret ve hammal satışıyla geçinebilir. Ama şu durumda Kafkasya’nın küçük ülkelerine rahat ticaret için hiçkimse fırsat vermeyecektir.
Bakü ve Erivan Batı aracıları olmadan anlaşırsa, bu sorunu da çözebilirler. Ama şimdiki durumda böyle bir anlaşma hiç gerçekçi değil.
Bu yüzden de 2018’de bölgedeki durumun 2017’ye oranla daha zorlayıcı olacağını düşünüyorum.”