2019 yılında Kırgızistan`da bankacılık sistemi aktifleri yüzde 11 artış gösterdi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov Merkez Bankası Başkanı Tolkunbek Abdıgulov’u makamında kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, kabulde, Merkez Bankasının yıllık faaliyetleri görüşüldü.

Tolkunbek Abdıgulov, görüşmede, 2019 yılındaki Merkez Bankasının ve bankacılık sektörünün çalışmalarının ön sonuçları ve 2020 planları hakkında bilgi verdi.

Geçen 2019 yılının hem Merkez Bankası hem de ülkenin tüm finansal sistemi için iyi bir performansla sona erdiğini dile getiren Abdıgulov, şöyle konuştu:

“Yıl sonuçlarına göre, bankacılık sisteminin aktifleri 25 milyar som veya yüzde 11 artış gösterdi. Kredi portföyü ve mevduat tabanı sırasıyla yüzde 15 ve 13 oranında büyümüştür. Kredilerin ve mevduatın dolarizasyonu azalmaya devam ediyor. Yılın sonuçlarına göre kredi portföyünün dolarlaşma seviyesi yüzde 2,5, mevduat portföyü ise yüzde 6,4 azalmıştır. Ayrıca, Merkez Bankası’nın son 5 yıldaki altın ve döviz rezervleri tarihi zirvelere ulaşmış ve 2 milyar 417 milyon ABD doları olmuştur. 2019 sonuçlarına göre, Merkez Bankası’nın karı yaklaşık 2 milyar 560 milyon som oldu.”

Devlet Başkanı, kümelenme projelerinin finansmanına yönelik çalışmaların hızlandırılması, nakitsiz ödemelerin ve yerleşimlerin payının artırılması ve ülkenin uzak yerleşimlerinde ödeme kartları, ATM’ler, POS terminalleri ve ödeme terminallerinin dağıtılması gerektiğini vurguladı.

Ceenbekov ayrıca, istikrarlı bir makroekonomik durumun sağlanmasının ve ulusal para biriminin istikrarının korunmasının önemine dikkat çekerek, ödeme sistemlerinin düzenlenmesi, dijital para birimleri ve finans sektörüne modern teknolojilerin getirilmesi alanındaki mevzuatın iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kabar

www.yenicag.info

660