2020 – Abay Kunanbayev Anma Yılı muhteşem konser ile açıldı

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un, Kazakistan’ın ünlü aydını Abay Kunanbayev’in doğumunun 175. yılı vesilesiyle ilan ettiği, “2020 – Abay Kunanbayev Anma Yılı” Ankara’da düzenlenen muhteşem konser ile açıldı.

“2020 – Abay Kunanbayev Anma Yılı” çerçevesinde 9 Şubat 2020 tarihinde, TÜRKSOY, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakanlığı, Kazakistan’ın Türkiye Büyükelçiliği ve TRT AVAZ televizyonu işbirliğinde Açılış Konseri gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un evsahipliğinde TRT Arı Stüdyosu’nda gerçekleştirilen konsere Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Omuraliyev, Kazakistan Cumhuriyeti Kültür ve Spor Bakan Yardımcısı Eldos Ramazanov, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Doç. Dr. Yakup Ömeroğlu, TRT AVAZ Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Türk Dünyası kültür, sanat ve edebiyat çevrelerinin temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

Açılışta konuşma yapan TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov, TÜRKSOY’un 2020 yılını anma yılı ilan ettiği Abay’ı anmak üzere yapılan ve yapılacak olan her bir etkinliğin, bu büyük Türk bilgesinin daha yakından tanınmasına ve daha iyi anlaşılmasına imkân sağlayacağını kaydetti. Kaseinov, “Abay’ın dünya edebiyatındaki yerini Cengiz Aytmatov şöyle belirliyor; ‘Avrasya ölçeğindeki yüce şahsiyet Abay sayesinde hayatımızı ölçüyor, tarihimizi tartıyoruz.’ Abay, dünyayı bir göle, zamanı esen yele ve zaman yelinin dünya gölünde oluşturduğu dalgaları ise insanlığa benzetmişti. İlk dalgaları ağabey, sonraki dalgaları ise kardeşler olarak betimlemişti. O, ulu insan bizim ağabeyimiz olduğu için, bize öncülük ettiği için mutluyuz, gururluyuz, hoş bahtız. Adı daima yaşasın, hoş sedası gök kubbede her zaman çınlasın…”diye konuştu.

Konuşmasında, Abay’ın, 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başında yaşamış olan milli bilgin, düşünür, şair, eğitimci, yeni ulusal edebiyatının kurucusu, tercüman ve besteci olduğunu kaydeden Büyükelçi Abzal Saparbekuli, Kazak halkının varlık, egemenlik ve ilerleme ülküsünün yol gösterici yıldızı olduğunu kaydetti. Saparbekuli, “Büyük şair ülkemizin tarihinde silinmez bir iz bırakmıştır. Onun şiirlerinde ve kara sözlerinde ulusal kimliğimiz, yaşantımız, dünya görüşümüz, karakterimiz, canımız, dilimiz, dinimiz, ruhumuz vücut bulmuştur. Abay hem halkını çok seven, hem de eleştiren bir yazar ve şair. Kazakların tüm kötü vasıflardan uzak durmasını ve iyi hasletlerle, faziletle iç içe yaşamasını hayal etmiş, öğütlemiştir.” şeklinde konuştu.

Yaptığı konuşmada, Kazakistan’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Abay hakkındaki “Halkımızın güçlü olmasını, büyümesini ve gelişmesini isteyen her vatandaş Abay’ı okusun, Abay’a kulak versin” nasihatini hatırlatan Bakan Yardımcısı Eldos Ramazanov, Abay’ın doğumunun 175. yıldönümüne ithafen Ankara’da düzenlenen gecede olmaktan onur duyduğunu belirtti. Ramazanov, 2020 yılında Kazakistan ve diğer ülkelerde, Abay’ın doğumunun 175. yıldönümü kapsamında eğitim, edebiyat, kültür – sanat alanında birçok çalışma ve etkinlik düzenleneceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından şef Yerbolat Ahmedyarov’un (Kazakistan) yönettiği Cumhurbaşkanlığı Senfonik Orkestrası eşliğinde sahne alan Türk Dünyası sanatçıları Eleonora Mustafayeva, İlham Nazarov (Azerbaycan), Yerlan Rıskali, Zarina Altınbayeva, Şahimardan Abilov, Raushan Beskembirova, Klara Tulenbayeva, Talgat Mussabayev (Kazakistan), Telek Naimanbaev (Kırgızistan), Feruza Yusupova (Özbekistan), Levent Gündüz, Serkan Kocadere (Türkiye) ve İgor Podgoreanu (Moldova, Gagavuz Yeri), Abay Kunanbayev’in sevilen şarkılarını icra ettiler.

Etkinlik çiçek, plaket takdimi ile günün anısına fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

www.yenicag.info

832