2020, Kırgızistan`da “Bölgesel Kalkınma, Ülkenin Dijitalleşmesi ve Çocuklara Destek Yılı” ilan edildi

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, 2020 yılının “Bölgesel Kalkınma, Ülkenin Dijitalleşmesi ve Çocuklara Destek Yılı” ilan edilmesiyle ilişkin kararnameyi imzaladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Ceenbekov, dün, 8 Ocak’ta bu yılın “Bölgesel Kalkınma, Ülkenin Dijitalleşmesi ve Çocuklara Destek Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla kararnameye imza attı.

Kırgızistan`da bölgesel kalkınma

2018 yılında, bölgelerin gelişimi ülkenin devlet politikasının temel önceliği olarak belirlenmiştir. 2019 yılında seçilen bölgesel kalkınma kursuna devam edildi. Dijital teknolojinin nüfusun yaşam kalitesini iyileştirmede önemli bir faktör olduğu düşünüldüğünde, 2019 Bölgeleri Geliştirme Yılı ve Ülkenin Dijitalleşmesi olarak ilan edildi.

Uzun vadede, Kırgızistan yenilik ve bilgiye dayalı gelişmiş bir bilgi toplumunun ülkesi olmalı, devlet beşeri sermayenin gelişmesi için elverişli koşullar yaratmalıdır.

Son iki yılda, bölgelerin daha da geliştirilmesi için önkoşulları oluşturan temeller atılmıştır. Ülkenin dijitalleşmesi kapsamında yüksek kaliteli devlet ve belediye hizmetlerine erişimi artırmak için büyük ölçekli çalışmalar yapılmıştır.

Belirtilen talimatlar, mevcut yıldaki devlet politikasının öncelikleri olmaya devam ediyor.

Bunlarla birlikte, Kararname ile önemli bir devlet politikası yönü – çocuklar, özellikle yetimler, zor durumdaki çocuklar ve engelli çocuklar için destek ilanı belirlendi.

Ülke bölgelerinin kalkınmasına ilişkin devlet politikası, iç ekonominin gelişmesine yönelik bir dizi önlemi kapsamaktadır. Özellikle amaç, ailenin kurumunu ve çocukların sosyal koruma düzeyini etkileyen iç göçü azaltmaktır.

Bu eğilim göz önüne alındığında, bu yıl devlet, genç neslin yetiştirilmesinde aile geleneklerinin güçlendirilmesine özel önem verecektir.

Kararnameye göre, ülkenin devlet organlarının ve yerel makamların en önemli görevi, bölgelerin geliştirilmesi, ülkenin dijitalleşmesi ve çocuklar için kapsamlı destek için önlemlerin uygulanmasıdır.

Kırgız Cumhuriyeti Hükümeti’nin, Kararnamede yansıtılan bir dizi özel olarak belirlenmiş görevi ve talimatı uygulaması tavsiye edilir.