23 ülke, Çin`e Uygur Türkleri çağırısında bulundu

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerine yönelik baskı ve şiddetini her geçen gün artıran Çin yönetimine, Birleşmiş Milletlerde 23 ülkeden insan haklarına saygı çağrısı yapıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun insan haklarını konularını ele alan Üçüncü Komitesi’nde, aralarında ABD, İngiltere ve Almanya’nın da olduğu 23 ülkeden ortak bir açıklama yapılarak; Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerinden endişe duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, ”kitlesel gözaltıların gerçekleştiği, kültürel ve dini uygulamaların kısıtlandığı, etnik unsurları hedef alan orantısız gözetlemeler yapıldığı” ve diğer insan hakları ihlallerinin yaşandığı belirtilerek, Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara baskı ve şiddet uygulamakla suçlanan Çin’e uluslararası yükümlülüklerini yerine getirme ve insan haklarına saygı göstermesi çağrısı yapıldı.

Ayrıca, açıklamada Çin’e, Doğu Türkistan bölgesine İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’nin ziyaret etmesine izin vermesi çağrısında da bulunuldu.

Alman Büyükelçi Christoph Heusgen ve ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ise, toplantı sonrası İngiliz Büyükelçi Karen Pierce ile yaptığı ortak açıklamada, Doğu Türkistan’da ”bir milyondan fazla Uygur Türkünü ve diğer azınlıkları keyfi gözaltına alan Çin’i kınayarak” uluslararası toplumun insan hakları ihlallerine karşı çıkması gerektiğini söyledi.

www.yenicag.info

979