29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Odesa`daki üniversitelerde kutlandı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Odesa’da bulunan Ukrayna üniversitelerinde yapılan resmi törenler ile kutlandı.

Üniversite rektörlerinin, dekanlarının ve bölüm başkanlarının himayesinde, Yunus Emre Enstitüsü Kiev Temsilciliği’nin girişimi ile yapılan kutlama etkinliklerine Yunus Emre Enstitüsü Kıyiv Müdürü Dr. Ender Korkmaz, EkoAvrasya Derneği Ukrayna Başkanı Evren Damyan ve Kırım Haber Ajansı Genel Müdürü Ahmet Özay da katılım gösterdi.

İlk tören Türkoloji Bölümünün bulunduğu Odesa Milli Üniversitesinde gerçekleşti. Rektörlük himayesinde, Uluslararası İlişkiler Fakültesi Dekanının açılış konuşması ile başlayan törende Ukrayna ve Türk Milli Marşı çalındı. Odesa Konsolosu Emre Güler ve Yunus Emre Enstitüsü Kıyiv Temsilcisi Dr. Ender Korkmaz’ın konuşma yaptığı tören Türkoloji Bölüm Başkanı Yulya Tarasyuk tarafından düzenlendi.

Ukrayna Milli Denizcilik Üniversitesinde ise ikinci tören düzenlendi. Tören, Eko Avrasya Vakfı ve Türk Öğrenci Derneği tarafından rektörlük himayesinde gerçekleşti. Ukrayna Milli Denizcilik Üniversitesi Rektörü Sergiy Vasileviç Rudenko, Rektör Yardımcısı Oleksiy Oleksandrovıç Vedçuk ve Dekan Svitlana Glavadska’nın açılış konuşmalarıyla başlayan törende de iki ülkenin milli marşları çalındı. EkoAvrasya Derneği Ukrayna Başkanı Evren Damyan, rektörlük salonunda bulunan Türk öğrencilere cumhuriyetin kuruluşunu anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Evren Damyan, Türk Öğrenci Derneği Başkanı Reşit Ergin’e alkışlar eşliğinde Türk Bayrağı ve şehit Astsubay Başçavuş Ömer Halisdemir’in resmini hediye etti.

Kırım Haber Ajansı Genel Müdürü Ahmet Özay da Ukrayna Milli Denizcilik Üniversitesinde yapılan Cumhuriyet Bayramı töreninde konuşma gerçekleştirdi. Ukrayna Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki siyasi ilişkilerinin kısa bir tarihi değerlendirmesini yapan Özay, “Ukrayna’nın ilk bağımsızlık teşebbüsünde Ukrayna’yı siyasi olarak tanıyan Osmanlı İmparatorluğu oldu. İki ülkenin tarihi bir çok dostluk ve kardeşlik öyküsü ile doludur. Böylesine anlamlı bir günde büyük incelik göstererek bu anlamlı coşkuyu Ukrayna’da bizlere yaşatan üniversite rektörlüğüne ve Türk Öğrenci Derneğine sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

www.yenicag.info

926