AB, Orta Asya’da yeşil ekonominin gelişmesi için 14 milyon avro tahsis etti

Avrupa Birliği, yeşil ekonominin gelişmesi ve Orta Asya’daki yeni sürdürülebilir kalkınma hedefleri için 14 milyon avro tahsis etti.

Başkent Bişkek’te, SWITCH-Asia programının sunumunun yapımında gazetecilere konuşan Orta Doğu, Orta ve Güney Asya Avrupa Komisyonu Başkan Vekili Micha Remarques, programın yalnızca Orta Asya’da sunulduğunu ve bir proje yarışmasının duyurulması ve yerel şirketlerden finansman için en iyi başvuruların seçilmesi gerektiğini söyledi.

Remarques, “12 yıl boyunca bu program dünyanın diğer ülkelerinde etkindi ve yaklaşık 70 bin küçük ve orta ölçekli işletmeyi finanse etti.” dedi.

Programın aynı anda 5 Orta Asya ülkesini etkileyeceğini, çünkü bölge güncel altyapı, güncellemeler, yenileştirmeler ve değiştirmeler gerektiren aynı altyapıya sahip olduğunun altını çizen Micha Remarques, “Örneğin, başka bir proje kapsamında, Arpa bira fabrikasını ziyaret ettik ve orada üretim hatlarının yeni teknolojilerle değiştirildiğini gördük. Ayrıca damla sulama sisteminin kullanıldığı çeşitli tesisleri ziyaret ettik ve bunlar sadece Kırgızistan’da uygulanabilecek bazı proje örnekleridir.” diye konuştu.

Temsilci ayrıca, Orta Asya’nın 5 ülkesinde programın hayata geçirilmesi için toplam 14 milyon avro tahsis edileceğini dile getirdi.

Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim konusunda Orta Asya uzmanı Zulfira Zikrina, öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun yıl sonuna kadar bölgede çalışacak yaklaşık 10 proje seçeceğini belirtti.

Zikrina, “Büyük olasılıkla, bunlar 2-3 ülke için bölgesel programlar olacak. Ulusal bağlam iptal edilmedi ve finanse edilecekler. Bu proje burada çalışmaya başladı, çünkü tüm Orta Asya ülkelerinde bu stratejilerin uygulanmasına bir başlangıç yapılmıştır.” ifadelerini kullandı.

Dikkat edilecek yönlere değinen Zikrina, odağın hem bölgesel özelliklere hem de belirli ulusal kaynaklara yönelik olacağını kaydederek, “Birincisi su kaynakları ve su ile ilgili konular, yani gıda güvenliği, ekosistem hizmetleri, biyolojik çeşitlilik gibi ikincil bileşenler. Bizi birleştiren budur. Aynı zamanda eski pestisitler, bütün ülkelerde bulunurlar. Bu, insan sağlığına ve çevreye zararı temsil eden büyük bir sorundur.” dedi.

www.yenicag.info

656