Abay Yılı Bakü`de açıldı - FOTOGALERİ

Geçtiğimiz yıl 100`üncü yaşı kutlanan Azerbaycan`ın ilk üniversitesi olan Bakü Devlet Üniveritesi`nde Kazak yazılı edebiyatının yaratıcısı, filozof ve şair Abay Kunanbayev`in doğumunun 175. yıldönümü etkinliklerinin ve Türk dünyasında Abay Yılı`nın açılış töreni gerçekleştirildi.

Uluslararası Türk Akademisi, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı, Bakü Devlet Üniversitesi, L.N. Gumilev Avrasya Milli Universitesi ve Kazakistan`ın Azerbaycan Büyükelçiliği`nin organizatörlüğünde gerçekleştirilen törene, Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Eğitim Bakanı yardımcıları, üye ülkelerin Bakü Büyükelçileri, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar, bilim insanları ve üniversite öğrencileri katıldı.

Törenden önce konuklar, Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesi`nde Abay adına Kazak Dili, Tarihi ve Kültürü Merkezi`ni ziyaret ettiler. Merkez`de Abay Kunanbayev`in farklı dillere çevrilmiş kitaplarından oluşan sergi konuklar tarafından merakla izlenildi.

Bakü Devlet Üniversitesi rektörü Elçin Babayev, konukları selamlayarak 100 yaşını yenice tamamlamış Üniversite`nin böyle bir etkinliğe ev sahipliği ettiği için onur duyduğunu bildirdi.

 

Uluslararası Türk Akademisi Başkanı Darhan Kıdırali, Abay Yılı`nın açılışı için Bakü`nün tercih edilmesinin bir tesadüf olmadığını vurguladı:

“Azerbaycan toprakları Nizami, Füzuli gibi dehalar yetiştirmiş. Bunun için de Kazak edebiyat ve tarihinde önemli yerlerden birini tutan Abay Kunanbayev`in doğumunun 175. yılına danmış etkinliklerin ve Abay Yılı`nın açılışını Bakü`de gerçekleştiriyoruz.”

Türk Konseyi Genel Sekreteri Bağdat Amreyev, konuşmasında Azerbaycan`ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev`in Abay`a verdiği değerden söz açarak Abay Yılı`nın önemine dikkat çekti.

Agil Bekir

www.yenicag.info

689