"ABD-Türkiye ilişkileri bir anda kökünden değişebilir" – Harun Sidorov

“Türkiye’nin Doğu yönlü politikasının uzun süreli olacağını söyleyebiliriz”.

Rus analist, Orta Doğu uzmanı Harun Sidirov, Yeni Çağ Azerbaycan‘a demeç verdi.

– Donald Trump, Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi konusuyla ilgili versiyonların incelendiğini söyledi. Bu tutum, Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle mi, yoksa Ankara ve Washington arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle mi ilgili?

– Trump, defalarca onun için dış politikada ilk sırada Amerika’nın çıkarlarının dayandığını ve buna engel olan diğer düşüncelerin gereksiz olduğunu belirtti. Yani Trump’ın felsefesi şöyle; konu Amerika’nın çıkarlarıysa o zaman demokratik idealler, insan hakları, siyasi iltica gibi konular ABD’nin müttefikleriyle ilişkilerine darbe vuruyorsa bu taktirde o değerler feda edilebilir.

Ama şunu iyice anlamalıyız ki, Trump ABD yönetiminde tek başına karar vermiyor. Gülen konusunda son söz yargı organlarına ait. Mevcut durumda Trump’ın mahkemelere etki imkanı artmış olsa da, bu, böyle bir kararın alınmasını sağlayacak düzeyde değil.

– ABD-Türkiye ilişkileri bugün hangi durumda?

– Şu anda ABD-Türkiye ilişkilerinde normalleşme süreci gözlemleniyor. Ama modern dünya politikasının gerçekleri ve her iki ülke liderinin mizacı öyle ki, ABD-Türkiye ilişkileri bir anda kökünden değişebilir.

– Ankara’nın Washington’la yakınlaşması arka planında Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

– Göründüğü kadarıyla Türkiye-Rusya ilişkileri artık stratejik ortaklık düzeyine ulaştı. Türkiye-ABD ilişkilerinin iyileşmesinin bu yakınlığı etkileyeceğini sanmıyorum. Genel olarak Türkiye’nin bu Doğu yönlü poltikasının uzun süreli olacağını söyleyebiliriz.

– Türkiye’nin açık şekilde İran’ı desteklemesi Ankara’nın Washington’la ilişkilerini etkileyecek mi?

– Bir az önce de söylediğim gibi, ABD ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının mizacı ikili iilişkilerin gelişiminde en önemli faktör. İran’ın yaptırımlarla boğulması Trump’ın takımı için bir prinsip meselesi. Eğer Türkiye buna engel olmaya çalışırsa o zaman Ankara da farklı düzeylerde bu yaptırımların etkisine maruz kalabilir.

www.yenicag.info

1.7 K