Rus siyaset bilimci, Orta Doğu uzmanı Kirill Semyonov, Türkiye’nin Afrin bölgesine düzenleyeceği operasyonlarla ilgili Yeni Çağ Haber‘in sorularını yanıtladı.
– Genelkurmay Başkanı, şu anda Kürtlerin kontrolünde olan Suriye’nin Afrin bölgesine düzenlenecek operasyonlara tamamen hazır olduklarını açıkladı. ABD ve Rusya, Türkiye’nin Afrin operasyonlarına yönelik nasıl bir tutum segileyecek?
– Türkiye Afrin’de operasyon düzenlemeyi uzun süredir planlıyor ve Kürtlerin kontrolündeki bölgeyi kontol altına almak için alternatifleri değerlendiriyor. Ama şimdilik küçük çaplı çatışmalardan başka bir şey yaşanmadı. Bu yüzden de Türkiye’nin Afrinle ilgili açıklamalarına şüphe duyanlar var. Ama Türkiye’nin şimdi daha net adımlar attığının altını çizmeliyiz.
Örneğin Suriye Ulusal Ordusu’nun oluşturulması ve Mevlüt Çavuşoğlu’nun Rusya’yı askeri operasyonların durdurulduğu bölgelerde ateşkese uymaya çağırması. Tüm bunlar, Afrin’i Suriyelilerin yardımıyla kurtarma amacı taşıyor. Çünkü Türkiye, büyük bir ihtimalle tek başına Afrin operasyonlarını düzenlemeyecek.
Şimdi Erdoğan, bölgedeki durumu dikkate alarak Afrin operasyonlarını Suriye muhalefetinin desteği olmadan düzenleyemiyor. Bu yüzden de Abu Duhur’da hükümet güçlerinin saldırılarını def etmek için muhalafete yardım ediyor. Bu yardım sayesinde rejime karşı başarılı bir biçimde mücadele veriliyor.
Eğer Türkiye Afrin’de operasyon düzenlerse, ABD ve Rusya bunu engelleyemeyecek. Çünkü Afrin’de ABD’nin askeri güçleri yok. Rusya’ysa Afrin’de küçük bir gözlem grubu tutuyor ve o grup da yakın zaman içinde Afrin’den ayrılacak. Böylelikle Rusya da operasyonlara engel olamayacak. Şimdi dikkat etmek zorunda olduğumuz en önemli konu, Türkiye’nin Afrin’i tamamen mi yoksa kısmen mi kontrol altına alacağı. Orada Kürtlerin yerel halktan oluşturulmuş 10 binlik bir ordusu mevcut.
Bu yüzden de, eğer Türkiye bölgeyi tam olarak kontrolü altına alırsa, bazı zorluklara karşılaşabilir. Çünkü Suriye’de iç savaşın başladığı günden beri hiç bir güç o bölgeye giremedi ve bölgedeki nüfus PYD’yi destekliyor. Bu yüzden bölgenin kontrol altına alınması oldukça zor. Öncelikle Afrin’in kuzeyinden geçerek Tel Rıfat’ı kontrol altına almak mümkün olabilir.
Bölge bir yandan Türkiye’nin, diğer taraftan da Suriye Ulusal Ordusu’nun kontrolüne geçecek ve Ankara için artık bir tehdit kalmayacak.
– PYD’nin etkisiz hale getirilmesi mümkün mü?
– Onların silahlarını bırakacağını düşünemeyiz, çünkü bu, onların milli kimliğinden vazgeçişi olur. Ben onların böyle bir şeyi kabul edeceğini sanmıyorum. Orada yaşayan nüfusun tamamı Kürt.
– ABD ve Rusya’nın Afrin operasyonlarına engel olmayacağını söylüyorsunuz. Ama bildiğimiz üzere bu ülkeler Kürtleri destekliyor…
Eğer Suriye muhalefeti iki cephede (Afrin ve Münbiç) savaşmak zorunda kalırsa, o zaman Kürtler üstünlüğü ele geçirebilir. Şimdi en temel sorun, Münbiç yönünden gelebilecek bir saldırı. Çünkü Rakka’da kontrolü ele geçiren Kürtler Münbiç’te rahatlıkla ilerleyebilir. Bu yüzden de Türkiye’nin ABD ve Rusya’dan garanti alması çok önemli. Çünkü Türkiye tüm riskleri göze alarak Afrin’de operasyonlara başlarsa, Münbiç yönünden darbe alabilir.
– Peki Türkiye’nin Münbiç’te de operasyon düzenleme olasılığı var mı?
– Elbette var. Ama orada ABD’nin askeri üsleri mevcut. Diğer taraftan Kürtler oraya büyük bir ordu gönderebilir. Türkiye şu anda operasyonlar için 20 binlik bir güç oluşturdu. Kürtlerse yaklaşık 40 binlik orduya sahip ve şu durumda taarruza geçebilirler.