ABD’deki Yahudi mezarlıklarına bir haftada 2. saldırı

ABD’de geçen hafta Missouri eyaletindeki bir Yahudi mezarlığının saldırıya uğramasının ardından, dün Philadelphia’da bir mezarlık daha tahrip edildi. Yahudi karşıtlığının artması Trump yönetimini endişelendiriyor.

Philadelphia kentinde bulunan Yahudi kabristanındaki yüzlerce mezar ve mezartaşı, kimliği tespit edilemeyen kişilerce devrilip tahrip edildi.

Olay yerini inceleyen emniyet yetkilisi Jim McReynolds, saldırıda 100 mezarın tahrip edildiğini, 500 mezar taşının ise yerinden söküldüğünü açıkladı. McReynolds, mezarlıkta Hıristiyan, Quaker ve Müslümanlara ait mezarların da bulunduğunu ancak yalnızca Yahudilerin mezarlarının tahribata uğradığını vurguladı.

FAİLLERİ YAKALATANLARA 10 BİN DOLAR ÖDÜL

Olayın perde arkasını aydınlatma çalışmalarına ve faillerin aranmasına başlandığı açıklandı. ABD’deki Yahudi Ayrımcılığıyla Mücadele Derneği, mezarları tahrip edenlerin yakalanmasına yardımcı olanlara 10 bin dolar ödül verileceğini duyurdu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü mezarlığın tahrip edilmesinin ‘şok edici ve tedirginliğe yol açan bir olay’ olduğunu söyledi.

​Philadelphia’daki olayla birlikte, ABD’de son bir hafta içerisinde ikinci kez Yahudi mezarlıklarına yönelik saldırı gerçekleştirilmiş oldu. Önceki olayda ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence saldırıya maruz kalan mezarlığı ziyaret ederek olayı kınamıştı. Önde gelen ABD’li Müslüman aktivistlerden Linda Sarsour ve Tarek el Messidi, mezarlıktaki zararın karşılanabilmesi için başlattıkları kampanyayla 115 bin dolar bağış toplamıştı.

​TRUMP GÖREVE GELDİKTEN SONRA SALDIRILAR ARTTI

ABD’deki Yahudi kuruluşları, Donald Trump’ın başkanlık görevine başladığı Kasım ayından bu yana aldıkları tehditlerin sayısında artış yaşandığını açıklamıştı. ABD’deki aşırı sağcı Trump taraftarları arasında ırkçı ve Yahudi düşmanı ideolojiyi benimseyen çok sayıda kişi olduğu belirtiliyor. Başkan Trump ırkçı ve Yahudi düşmanı olmadığını söylemiş ve Yahudi düşmanı eylemlerin artmasını ‘korkunç’ ve ‘ürkütücü’ bir gelişme olarak değerlendirmişti.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

652