ABD’den Avrupa ülkesine milyar dolarlık Patriot satışı

Amerika Birleşik Devletleri, Patriot füze savunma sistemlerinin satışı için Polonya ile 4.75 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Patriot füze savunma sistemleri Polonya’nın başkenti Varşova’ya kurulacak.

Amerika Birleşik Devletleri, Polonya’ya patriot füze savunma sistemlerinin satılması için anlaşmaya vardı.

İki ülkenin satış anlaşmasını imzaladığı ve Polonya’nın Patriot füzeleri için ABD’ye 4.75 milyar dolar ödeyeceği belirtildi.

Patriot füze savunma sistemleri Polonya’nın başkenti Varşova’ya kurulacak. Polonya’nın kurulumun yıl sonuna kadar tamamlanmasını istediği biliniyor.

Polonya Başbakanı Andrzej Duda, imza töreninde yaptığı konuşmada anlaşmayı ‘olağanüstü, tarihi bir an’ olarak tanımladı.

NATO üyesi bir Doğu Avrupa ülkesi olan Polonya, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından ordusunu modernleştirme çalışmalarına hız vermişti. Polonya ordusuna ait silahların üçte ikisinin, Soğuk Savaş döneminden kalma Sovyet silahları olması Polonya’yı silahlanma çabalarına hız vermeye itmişti.

Patriot anlaşması, Varşova ile Washington arasındaki ilişkilerin gerildiği bir döneme denk geldi. Polonya parlamentosundan geçen, Holokost dönemindeki çalışma kampları için ‘Polonya ölüm kampları’ ifadesinin kullanılması ve Polonya’nın Holokost’ta dahiliyeti olduğuna dair ifadelerin hapisle cezalandırılmasını öngören yasa iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu.

www.yenicag.info

1.6 K