ABD`den Çin`e yeni bir Uygur yaptırımı: Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirildi

Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine karışan Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu uygulamadan ülkedeki Müslüman azınlıklara mensup kişilerin tutuklanması, baskıya uğraması ve haklarının ihlal edilmesinde rolü olan Çin hükümeti ve Çin Komünist Partisi yetkililerinin etkileneceği belirtildi.

Pekin’in, Sincan’daki (Doğu Türkistan) baskı politikalarına devam ettiğini belirten ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Çin, Doğu Türkistan’daki dini ve kültürü silmek için acımasız ve sistematik bir şekilde bir milyondan fazla Müslümanı gözaltına aldı. Bu sebeple, Sincan bölgesindeki Uygur, Kazak, Kırgız ve diğer azınlık Müslüman guruplara uygulanan şiddet ve tutuklamalardan sorumlu olduğunu düşündüğümüz Çin hükümeti ve Komünist Parti mensuplarına vize kısıtlaması getirdik.” ifadesini kullandı.

Pompeo, bölgedeki gelişmeleri incelemeye ve buna paralel olarak kapsamlı adımlar atmaya devam edeceklerini de vurguladı.

Çin’e, Doğu Türkistan’daki tüm baskı politikalarını bitirmeleri çağrısında bulunan Pompeo, “ABD olarak, Çin Halk Cumhuriyeti’ni baskı kampanyasına derhal son vermeye, keyfi bir şekilde gözaltına alınanları serbest bırakmaya ve yurt dışında yaşayan Müslümanları rahat bırakmaya çağırıyoruz. İnsan haklarının korunması çok önemlidir ve her ülke bu insan hakları yükümlülüklerine ve taahhütlerine saygı göstermelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Ticaret Bakanlığı, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri ve baskılara müdahil oldukları gerekçesiyle salı günü 28 Çinli teşekkülü, ticari kara listeye aldığını duyurmuştu.

Pompeo, kendi bakanlıklarının vize yasağı kararının ABD Ticaret Bakanlığı kararının devamı niteliğinde olduğunu kaydetti.

Bu arada Dışişleri Bakanlığı, vize yasağı ya da kısıtlamasından etkilenecek kişilerin isimlerini kamuoyu ile paylaşmadı.

Dışişleri Bakanlığı’nın kararına övgüde bulunan Cumhuriyetçi Senatör Tom Cotton, bundan sonraki adımın ABD ve müttefiklerinin Çin’e karşı dava açmasının takip etmesi olduğunu ifade etti.

Senatör Cotton, “Uygurları ve diğer azınlıkları toplama kamplarına koyan Çinli yetkililerin ABD’yi ziyaret etmelerine ve özgürlüklerimizden yararlanmalarına izin verilmemelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığının verilerine göre, Çin Doğu Türkistan’da kurduğu toplama kamplarında 1 ila 3 milyon arasında Müslümanı zorla alıkoyuyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Çin’in Doğu Türkistanlı Uygur ve diğer Müslümanları toplama kamplarına aldığını ve derhal serbest bırakması gerektiğini bildirmişti.

Yine Birleşmiş Milletler, Çin’e çağrıda bulunarak toplama kamplarını andıran gizli yerlerde 1 milyon civarında Uygur’un zorla tutulduğunu duyurmuştu.

Çin yönetimi ise Batılı kaynaklara göre bin 200 civarında olan toplama kamplarını ‘yeniden eğitim merkezi’ olarak tanımlıyor.

www.yenicag.info

691