ABD’den son dakika Rusya kararı

Rusya’daki ABD Büyükelçiliği, 23 Ağustos’tan itibaren Rusya’da göçmen olmayan vize türleriyle ilgili çalışmaların 1 Eylül’e kadar askıya alınacağını duyurdu.

23 Ağustos’tan itibaren Rusya’da göçmen olmayan vize türleriyle ilgili çalışmaların 1 Eylül’e kadar askıya alınacağını duyuran kararın, Rusya’nın ABD’li diplomatların sayısının azaltılması talebi nedeniyle alındığı belirtildi.

1 Eylül’de Moskova’da yeniden vize operasyonlarına başlanacağı ancak Rusya’nın diğer şehirlerinde vize operasyonlarının süresiz olarak askıya alındığı duyuruldu.

ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, bu kararın Rusya’nın ülkedeki ABD’li diplomatların sayısının 1 Eylül’e kadar 455’e indirilmesi yönündeki talebine cevaben alındığı belirtildi. “Rusya hükümetinin ülkedeki ABD’li diplomatik personele uyguladığı üst limit nedeniyle, Rusya genelindeki tüm göçmen olmayan vize işlemleri 23 Ağustos’ta askıya alınacak” denen açıklamada, göçmen olmayan vize işlemlerine 1 Eylül’de Moskova Büyükelçiliği’nde yeniden başlanacağı, ülke genelindeki konsolosluklarda ise belirsiz süreliğine ara verileceği vurgulandı.

‘TÜM BAŞVURULAR İPTAL EDİLECEK’

ABD Büyükelçiliği, takvime alınan tüm başvuruların iptal edileceğini, başvuru sahiplerinin yeni tarih almak için yapması gerekenlerle ilgili talimatların ayrıca duyurulacağını kaydetti.

‘PERSONEL SAYISI AZ OLDUĞU SÜRECE, DÜŞÜK KAPASİTEDE HİZMET VERECEĞİZ’

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Rusya hükümetinin verdiği son tarih olan 1 Eylül’e kadar personel ayrılışları ve azaltımını gerçekleştirmek için planlara başlandı. ABD Büyükelçiliği, personel sayısı düşük seviyede tutulduğu sürece düşük kapasitede hizmet verecek. Personel değişimleri, kısıtlı sayıdaki göçmen vizesi uygulamalarını da etkileyecek. Etkilenen başvuru sahipleri, mülakatların zamanı ve tarihinde bir değişiklik olması halinde bilgilendirilecek.”

‘ALINAN VİZE ÜCRETLERİ GERİ ÖDENMEYECEK’

ABD diplomatik temsilciliği, büyükelçilik ve ülke genelindeki konsolosluklar vize işlemlerini askıya almadan önce vize ücreti ödeyen Rusya vatandaşlarına geri ödeme yapılmayacağını ve mevcut başvuruların başka bir ülkeye yönlendirilemeyeceğini de belirtti. Temsilcilik, ödenen ücretlerin ödeme tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olduğunu da anımsattı.

BELARUS VATANDAŞLARININ BAŞVURULARINI ALMAYACAĞIZ’

Öte yandan ABD Büyükelçiliği, Belarus vatandaşlarının başvurularını kabul etmeyi askıya alacaklarını belirterek, bu ülkenin vatandaşlarına Polonya, Ukrayna ve Litvanya’da büyükelçiliklere başvurma tavsiyesinde bulundu. ABD’nin yaptırım girişimlerinin devam etmesi üzerine Washington’a yanıt veren Rus Dışişleri, Moskova’daki diplomatik temsilciliklerin ABD Büyükelçiliği tarafından kullanılmasını askıya almış ve ABD’den Rusya’daki diplomatlarının sayısını 1 Eylül’e kadar 455’e düşürmesini istemişti.

LAVROV: RUSYA ABD VATANDAŞLARINDAN ÖFKESİNİ ÇIKARMAYACAK

Moskova’da Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry ile düzenlenen ortak bir basın toplantısında konuşan Lavrov, ABD’nin Rusya’da göçmen olmayan vize uygulamalarını askıya alma kararını değerlendirerek, “Bu kararlar Rus vatandaşları arasında memnuniyetsizliği artırmak için yeni bir girişimdir. Washington’ın bu adımı renkli devrimleri organize eden kişilerin mantığıyla atıyor” dedi.

Ayrıca Lavrov, Rusya’nın ABD kararını titizlikle inceleyeceğini ve Moskova’nın sıradan ABD vatandaşlarından öfkesini çıkarmayacağına söz verdiğini söyledi.

Kaynak: timeturk

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.1 K