"ABD'nin bu adımı, Türkiye için açıkça bir tuzaktır" – Rusyalı uzman

“Türkiye, ABD’yle ilişkilerini yeniden gözden geçire ve onunla kendi dilinde konuşabilir”.

Rusyalı uzman, Çağdaş Türkiye Araştırmaları Merkezi’nin Başkanı Amur Hacıyev, Yeni Çağ Azerbaycan‘a yaptığı açıklamada, Suriye’de terörist PYD/YPG’yi her açıdan destekleyen ABD’nin, terör örgütünün özgür liderleri – Murat Karayılan (5 milyon ), Cemil Bıyık (4 milyon dollar) ve Duran Kalkmaz’ın (3 milyon dollar) başına yüklü miktarda para ödülü koymasını değerlendirdi.

Hacıyev’e göre, ABD bu adımıyla PKK’ya desteğini gizlemeye çalışarak, Demokratik İttifak Partisi adı altında saklanmaya çalışan PYD’yi Ankara’nın gözünde meşrulaştırmaya çalışıyor:

“Bu, Türkiye için açıkça bir tuzaktır. ABD böylelikle bir yandan Türkiye’yle ilişkilerinin sarsılmazlığını ve Ankara’nın PKK konusunda rahatsızlığını anlamaya çalıştığını göstermek niyetinde. Diğer yandan Washington, Demokratik İttifak Partisi adı altında saklanmaya çalışan PYD’yi Ankara’nın gözünde meşrulaştırmaya çalışarak kendisinin PKK’ya yönelik desteğini gizlemenin peşinde”.

Uzman, Washington’un hâlâ Ankara’nın imkanlarını doğru değerlendirmediğini düşünüyor:

“Bence Amerikanların Türkiye’nin eşzamanlı imkanlarını ve stratejik planlarını dikkate almadan attıkları bu adım ucuz bir manevradan başka bir şey değildi. NATO’yu terketme ihtimaline gelince, Türkiye’nin yakın gelecekte alyanstan ayrılması söz konusu değil. Ama Türkiye, ABD’yle ilişkilerini yeniden gözden geçire ve onunla kendi dilinde konuşabilir. Rahip Brunson ve yaptırımlar konusunda da Türkiye bu yeteneğini en iyi şekilde sergiledi”.

Kafkas Ömerov

www.yenicag.info

1.6 K