Aliyev'den Rusya'da tarihi konuşma: "Karabağ Azerbaycan'ındır!"

Soçi’deki Valday Uluslararası Tartışma Kulübü Toplantısına katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den tarihi bir konuşma geldi. Aliyev, “Karabağ, Azerbaycan’ındır” dedi.

Soçi’deki Valday Uluslararası Tartışma Kulübü toplantısına katılan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev burada tarihi bir konuşma yaptı. “Karabağ, Azerbaycan’ındır” diyen Aliyev Birleşmiş Milletler’in Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nin Dağlık Karabağ’dan çıkması yönündeki kararların 25 yıldır uygulanmamasını eleştirdi.

Aliyev konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Daimi tartışma konularından biri; Azerbaycan-Ermenistan Dağlık Karabağ sorununun çözümü. Rusya, AGİT Minsk Grubu’nun eş başkanlarından biri. 25 yıldan uzun süredir Dağlık Karabağ ve Azerbaycan’ın diğer yedi şehrinin Ermeni işgali altında olduğunu belirtmeliyim.

Dağlık Karabağ ezeli Azerbaycan toprağıdır. Sovyet döneminde Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi kuruldu. Sorun hakkında oldukça geniş görüşler olduğunu ve çoğu durumda gerçeği yansıtmadıklarını söylemek istiyorum.

1921’deki Koordinasyon Bürosu’nun kararı, Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’da kalması yönündeydi. Ermenilerin söylediği gibi, birine vermek değil!

Sorun çıkıncaya dek, Azerbaycan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti’nin Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi’nde, Azerbaycan ve Ermeni nüfuslarının oranı yüzde 75’e yüzde 25’ti. Karabağ sorunu sonucunda, Dağlık Karabağ ve çevresindeki yedi şehirden Azerbaycanlılar kovuldu.

Başka bir deyişle, etnik temizlik yapıldı ve bugün işgal altındaki bölgelerde Azerbaycan nüfusu yok. Bu alanların çoğu yanmış arazi, yıkılmış evler, okullar ve kamu tesislerinden oluşmaktadır.

Sorun sonucunda Azerbaycan insani bir felaketle karşı karşıya kaldı. Dağlık Karabağ ve çevresindeki işgal edilmiş kentlerin 700 binden fazla nüfusu ve Ermenistan arazisinde yaşayan 250 bin Azerbaycanlı tarihi topraklarından kovuldu.

“AZERBAYCAN, BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARININ SEÇİCİ UYGULANMASINDAN ENDİŞELİ”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ermenistan silahlı kuvvetlerinin işgal altındaki bölgelerden derhal ve koşulsuz olarak çıkarılmasını gerektiren dört karar aldı. Onlar 25 yıldan fazla süredir uygulanmıyor.

İşte önemli bir konuya geldik; kararların uygulanması. BM Güvenlik Konseyi en yüksek uluslararası kurumdur. Güvenlik Konseyi kararları 25 yıldan uzun bir süredir uygulanmadıysa, bu kurumun etkinliği hakkında birçok soruyu gündeme getirmektedir. Azerbaycan, kararnamelerin seçici bir şekilde uygulanmasından endişe duyuyor. (BM Güvenlik Konseyi kararnameleri) Bazen gün içinde uygulanıyor ve bazen belirli askeri operasyonlar için bile gerek duyulmuyor. Bizim durumumuzda, kararnameler kağıt üzerinde kalıyor.

“DAĞLIK KARABAĞ HALKI DİYE BİR KAVRAM YOKTUR”

Ermenistan-Azerbaycan Dağlık Karabağ sorunun çözümü, tüm dünyanın kabul ettiği BM Sözleşmesi, BM Güvenlik Konseyi kararnameleri ve Helsinki Nihai Sözleşmesi uyarınca Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü içinde olmalıdır.

Son zamanlarda Ermenistan Başbakanı’nın, sorunun çözümünün Azerbaycan halkı, Ermeni halkı ve Dağlık Karabağ’ın ‘halkı’ için kabul edilebilir olması gerektiğini sık sık dile getirdiğini belirtmek isterim. ‘Dağlık Karabağ halkı’ diye kavramın mevcut olmadığını söylemeliyim.”

Dağlık Karabağ’ın sorundan önce eşit hakları olan Azerbaycanlı ve Ermenilerden oluşan nüfusu vardı.

Azerbaycan için hangi çözüm yolunun kabul edilebilir olmasına gelince, o tüm dünya tarafından kabul edilmiş Azerbaycan toprak bütünlüğünün geri gelmesi, mülteci ve zorunlu göçmenlerin topraklarına ve Dağlık Karabağ’a geri gönderilmesinden oluşuyor

www.yenicag.info

784