Almanya ile S.Arabistan arasında yeni kriz

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel’in Lübnan Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalar, S.Arabistan ile Almanya arasında ciddi bir krize neden oldu.

Sigmar Gabriel isim vermeden Suudi Arabistan’ı “maceracı” bir politika izleyerek Ortadoğu’da sorunlara yol açmakla, Yemen’deki insani kriz ve Katar krizinin ardından şimdi de Lübnan’ı krize sürükleyen adımlar atmakla suçlamış, Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin kendi isteği dışında Suudi Arabistan’da tutulamayacağını ima etmiş ve Avrupa Birliği’nin bu maceracı politikaya karşı sessiz kalmayacağını göstermesi gerektiğini ifade etmişti.

Almanya gibi ekonomik çıkarlarını dış politika hedeflerinin en üst sırasına koyan bir “ticaret devletinin”, Suudi Arabistan gibi dünyanın en zengin petrol rezervlerine sahip olan ve finansal imkanları çok geniş bir devletle bu şekilde doğrudan bir çatışmayı göze alması, genel olarak şaşkınlıkla karşılandı. Zira bu tavır, Almanya’nın çok önemsediği ekonomik ilişkilerine zarar verecek bir adım olarak değerlendirildi.

Alman dışişleri bakanının yukarıdaki açıklamalarına Riyad yönetimi beklenildiği gibi tepki vermekte gecikmedi ve Almanya’daki büyükelçisini istişareler için geri çağırdığını duyurdu. Ardından Yemen’e yönelik insani yardımlarla ilgili Alman dışişleri bakanlığında temaslarda bulunmak üzere bu ülkeye gidecek bir temsilcisinin ziyaretini iptal etti. Suudi Arabistan dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Sigmar Gabriel’in “Yanlış bilgilere dayanan tehlikeli açıklamalarının Ortadoğu’nun istikrarına hizmet etmeyeceği” ifade edilirken, bu açıklamaların “dost Alman federal hükümetinin” pozisyonunu yansıtmadığının umulduğu dile getirildi.

Lübnan Başbakanı Saad Hariri de Twitter üzerinden duyurduğu bir mesajda, kendisinin Suudi Arabistan’da zorla tutulduğu ve ülkeyi terk etmesine izin verilmediği iddiasının yalan olduğunu ifade edip, ardından yazdığı “Havaalanı yolundayım Bay Sigmar Gabriel” cümlesiyle yalancı olmakla suçladığı adresin Alman dışişleri bakanı olduğunu gösterdi.

kaynak: Haber7

www.yenicag.info

1.3 K