Ankara, ABD'nin pozisyonunun Suriye'deki terör örgütlerinin çıkarları doğrultusunda olduğundan endişe duyuyor  

Donald Trump birçok kez kendisinin Ortadoğu politikası hakkında konuşsa da, Türkiye’ye yönelik politikası hakkında hiçbir şey söylemedi.

                                                        Yusuf Çınar

Yenicag.Ru’ya ABD-Türkiye ilişkilerini ve bu doğrultuda olan mevcut sorunları yorumlayan Türk siyaset uzmanı Yusuf Çınar Türkiye’nin yeni ABD yönetiminden stratejik ortaklık beklediğini söyledi:

“Öncelikle şunu söylemek gerekir: ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye’ye ziyareti iki anlam içermektedir:

Birincisi Suriye’nin geleceği tartışma konusu olmuştur.

İkincisi FETÖ terör örgütü elebaşı Fettullah Gülen’in iadesi konusu görüşülmüştür.

Suriye’nin geleceği konusunda şunu anlıyoruz: ABD Obama döneminin aksine Suriye’nin şekillenmesinde aktif rol alacaktır. Fakat ABD’nin Suriye’de aktif rol alması Türkiye’ye avantaj sağlar mı? Bu konu tam anlamıyla net değil maalesef. Çünkü ABD Suriye rejiminin devam etmesinin yanında YPG ile işbirliğine de devam etmek istiyor.

Türkiye’nin ABD Dışişleri Bakanı ziyaretine paralel Fırat Kalkanı operasyonunu bitirmesi şu açıdan önemli: Rusya ve ABD Suriye’nin geleceği konusunda özellikle YPG konusunda işbirliği yapmış durumdalar. Türkiye bu bağlamda Fırat Kalkanı operasyonunu bitirerek “bekle gör politikası” izlemeyi tercih etmiştir.
Türkiye’nin hareket noktası şöyle: Türkiye Fırat Kalkanı operasyonunu yapıncaya kadar koalisyon güçleriyle birlikte IŞİD’e karşı özellikle sınır bölgesinde yeterince sonuç alamamıştı. Türkiye kendi sınır güvenlğini IŞİD tehlikesine karşı güvence altına almıştır. Operasyon tamamen bittiğinde olumsuz sonuçlar olursa, Türkiye bölgedeki YPG’nin yükselişi hatta devlet olma sürecine seyirci kalabilir. Çünkü ABD ve Rusya bu konuda anlaşmış gibi görünüyorlar. Bu anlamda Türkiye’ye ancak ABD ve Rusya anlaşmazlığa düşerse alan açılabilir.

Fettullah Gülen konusuna gelince maalesef Batı FETÖ elebaşını korumaya devam etmektedir. Türkiye bu konuda beklentilerini ABD’ye iletse de şu ana kadar ABD’den FETÖ konusunda somut adım gelmemiştir.

Kısaca ABD Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyareti Türkiye’ye ABD’nin yeni Suriye politikasını anlatmak için yapılmıştır. ABD Türkiye’ye YPG ile beraber hareket etmeye devam edeceğini birinci ağızdan iletmiştir.”

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

624