Ünlü Rus uzman, araştırmacı türkolog İvan Strarodubtsev, Türkiye’nin Afrin’de başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’nı ve operasyonların olası sonuçlarını Yeni Çağ Azerbaycan‘a yorumladı.
ABD, KİMİN TARAFINDA OLDUĞUNU GÖSTERDİ
– Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı’nı nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Mantıken Zeytin Dalı Harekatı Fırat Kalkanı operasyonunun devamı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir operasyon düzenleyeceklerini defalarca dile getirmişti. Bu yüzden de harekatın başlaması bizim için süpriz olmadı. Türkiye, son zamanlarda ABD’ye net bir şekilde bunun sinyallerini vermişti.
Amerika Suriye’deki Kürtlere silah vererek Türkiye’nin değil Kürtlerin tarafında olduğunu açıkça sergiledi.
TÜRKİYE TEK YUMRUK OLDU
– Peki Türkiye toplumunun Zeytun Dalı Harekatı’yla ilgili tutumu sizce nasıl?
– Türkiye toplumu bu konuda güçlü bir dayanışma içerisinde ve TSK’ya manevi destek veriyor. Sadece hakim parti yanlıları değil, Kemalistler, milliyetçiler, muhalefet bile bu operasyonu gönülden destekliyor.
Bu operasyonlar sırasında ülkede terör tehlikesinin artması konusunda endişelere gelince, olasılıklar var, ama Türkiye toplumunun büyük bir kısmı her şeyin iyi olacağına inanıyor. Yani Türklere göre, Zeytin Dalı Harekatı da Fırat Kalkanı operasyonu gibi başarıyla sona erecek.
ABD, TÜRKİYE’YLE HESAPLAŞMAK ZORUNDA
– Türkiye yönetiminin bu operasyondan temel beklentisi ne?
– Ankara zeten amacını açıkladı. Hedef, Türkiye-Suriye sınırındaki Afrin bölgesinde 30 kilometrelik güvenlik koridorunun oluşturulması.
Bazıları sürecin uzayacağını ve Menbiç’te de benzeri operasyonların düzenleneceğine inanıyor. Ama ben bu konuda bir şeyler söylemek için erken olduğunu düşünüyorum.
Bence en çok dikkat edilmesi gereken konu, Türkiye’nin Afrin’deki başarılı ilerleyişi değil, bu olayların uluslararası arenada oluşturduğu durum ve ABD’nin bu duruma gerçek anlamda gıcık olması.
Türkiye-ABD ilişkileri tarihinde ilk kez Ankara, ABD’yi zorla kendisiyle hesaplaşmaya mecbur bırakıyor. Ankara diyaloglarda üstün taraf olmayı istiyor ve Washington da Türkiye’nin isteklerini kabul etmek zorunda kalıyor.
Diğer yandan Türkiye, Suriye denkleminin çözümünde – Astana sürecinde çok önemli bir taraf, aynı zamanda Soçi Zirvesi öncesi Rusya ve İranəla işbirliğini güçlendiriyor. Bunlar ABD’nin kolay hazmedebileceği konular değil.