AP’nin Afrin kararına Dışişleri’nden tepki

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlamentosu’nun “Afrin’den çekilin” kararıyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık, “Kabul etmiyoruz, terörle mücadelemiz sonuna kadar sürecek.” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Parlalementosu’nun Türk ordusunun Suriye’den çekilmesiyle ilgili olarak verdiği Afrin kararına ilişkin bir açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında, “Avrupa Parlamentosu objektiflikten uzak olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu kararı kabul etmemiz mümkün değildir. Zeytin Dalı Harekatı bir terörle mücadele harekatıdır. Türkiye’nin terörle mücadelesi sonuna kadar sürecek.” ifadelerini kullandı.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

AP’deki Hristiyan Demokrat, Sosyal Demokrat, Muhafazakar, Liberal ve Yeşiller grupları tarafından ortaklaşa hazırlanan Türkiye’ye “Afrin’den çekil” çağrısını içeren Suriye tasarısı Strasbourg’da oy çoğunluğuyla kabul edildi.

AFRİN PARAGRAFINA EKLEME YAPTILAR

Oylama öncesi AP’nin komünist ve neo-komünist partilerden oluşan Avrupa Birleşik Solu grubu tarafından sunulan ve 241’e karşı 372 oyla kabul gören bir değişiklik önergesiyle metinde Afrin hakkında yer alan paragraf sertleştirildi.

Metnin bu bölümüne, “Avrupa Parlamentosu, Türkiye’nin Suriye’de Kürtlerin kontrolünde bulunan bölgelere yönelik müdahalesinden derin kaygı duyduğunu ifade eder” şeklinde bir cümle eklendi.

“TÜRKİYE YAPICI ROL OYNAMALI”

Afrin’deki “tırmanışın” endişe verici olarak nitelendiği karar tasarısında, TSK ile Suriye veya Rus güçleri arasında “çatışma” olasılığı ve ABD ile artan gerilim “kaygı verici” olarak tanımlanıyor. Türkiye’ye Afrin’deki “askerlerini çekmesi” ve “Suriye sorununda yapıcı rol oynaması” çağrısında bulunuluyor, bunun “Türkiye’nin ulusal çıkarlarına olduğu” savunuluyor.

RUSYA VE İRAN’A ELEŞTİRİ

Rusya ve İran’ın Suriye hükümetine verdiği destek nedeniyle eleştirildiği kararda, “Suriye’de işlenen savaş ve insanlığa karşı suçların sorumlularının yargılanması için” AB’nin bu yönde bir hesap verdirme stratejisi oluşturması isteniyor.

SURİYELİ SIĞINMACILAR

Kararda Suriyeli 66 bin sığınmacının 2017’de ülkelerine geri gönderilmiş olması da gündeme getiriliyor. Suriye’nin sığınmacıların dönüşü için henüz güvenli bir ülke haline gelmediği belirtilip, AB’nin bu tür dönüşlere “destek vermemesi” ve yükümlülüklerine sadık kalıp savaş bölgelerinden kaçan Suriyeli sığınmacılara “Suriye’nin yakın coğrafyası ötesinde” barınma ve yerleşme imkanı sağlaması çağrısında bulunuluyor.

ERDOĞAN “İŞİMİZ BİTMEDEN ÇIKMAYIZ” DEMİŞTİ

Dün oylama öncesi konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AP’nin “Afrin’den çekilin” çağrısına, “İşimiz bitmeden çıkmayacağız” yanıtını vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Boşuna heveslenmeyin, işimiz bitmedikçe oradan çıkmayacağız. Bunu bilesiniz. Türkiye şamar oğlanı değildir. Kendi iradesini kullanabilmektedir. Orada işimiz bitecek. 3,5 milyon Suriyeli bizim ülkemizde yaşamaktadır. Ey Avrupa Parlamentosu, sen burada benden hangi yükü aldın da bunu söyleyebiliyorsun? Bu sözler bizim bir kulağımızdan girer diğerinden çıkar” ifadelerini kullanmıştı.

AB BAKANI: VİZYONSUZ VE CAHİLANE KARAR

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurul oturumunda Türkiye’ye Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekatı’nı durdurma çağrısı yapan tasarının kabul edilmesine ilişkin ‘vizyonsuz ve cahilane bir karar’ değerlendirmesinde bulundu

www.yenicag.info

1.5 K