Azerbaycan, Almanya Hava Kuvvetlerinin uçaklarının kendi hava sahasından uçuşuna izin vermedi

Almanya Bundeswehr’inin askerleri Afganistan`a uçmak için Almanya Federal Cumhuriyetinin Silahlı Kuvvetlerinin uçaklarını kullanamıyorlar ve Amerika`nın C-17 askeri uçaklarını kullanmak zorundalar. Buna Azerbaycan`ın kendi hava sahasını Almanya askeri uçaklarına kapatması neden olmuş.

“Spiegel”in bilgilendirmesine göre, Azerbaycan, kendi hava sahasını NATO uçakları için kapatmış. Almanya Hava Kuvvetleri her hafta Merkezi Asya üzerinden Afganistan`ın kuzeyindeki Mezari Şerif şehrine uçuşlar gerçekleştiriyor. Bu şehirde Bundeswehr’in askeri birimleri disloke edilmiş.

Azerbaycan`ın uçuşlara izin vermemesi sonucunda Bundeswehr’in uçakları Martın sonlarında Mezari Şerife uçuşları durdurmuş. Almanya Savunma Bakanlığı, raporunda ülkenin Hava Kuvvetlerinin uçaklarının Azerbaycana ilişkin tartışma nedeniyle Nisan sonlarınadek bir çok uçuşları durdurduğunu belirtmiş.

Bundeswehr’in operasyon komutası, alternatif olarak Amerika Hava Kuvvetlerin başka rotayla uçan uçaklarının kullanıldığını bildirmiş ve askerlerin Afganistan`a ve geriye uçuşlarının gerçekleştirildiyini belirtmiş.

Agil Bekir

www.yenicag.info

792