Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Elbaşı Nazarbayev`le görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan`ın kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Nazarbayev`le görüştü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi`nden yapılan açıklamada Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev`in Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirligi Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesi için Azerbaycan`da bulunan Kazakistan`ın kurucu Cumhurbaşkanı, Elbaşı Nursultan Nazarbayev`le görüştüğü bildirildi.

Basın Merkezi`nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan ve Kazakistan arasında ilişkilerin kurulmasında Nazarbayev`in kendisinin çok büyük rol aldığını vurgulayarak, davetlerini kabul edip geldiği için kendisine teşekkürünü ifade etti:

“İlişkilerimizin sağlamlaştırılması için gördüğünüz işlere Azerbaycan`da çok büyük değer veriyorlar. Türkdilli ülkelerin birliğinin sağlamlaştırılmasında da çok büyük emeğiniz var. Siz tüm bu işlerin temelinde duruyorsunuz. Davetimizi kabul edip geldiğiniz için size teşekkür ediyorum.”

Elbaşı Nazarbayev, Azerbaycan`da bulunmaktan memnunluk duyduğunu bildirdi ve iki ülke arasında bazı alanlarda işbirliğinin yeterince olmadığını vurguladı:

“Bağımsızlık yıllarında bu benim Bakü`ye dokuzuncu gelişim. Buraya ilk defa olarak bir Cumhurbaşkanı olarak değil, bizde söylendiği gibi, milletin babası gibi geliyorum.

Biz ilişkilerimizi sağlamlaştırmalıyız. Şimdi buna imkanlar daha büyük. HAzar Denizi ile ticaret yeterli düzeyde değil. Buna göre de hükumetlerimiz daha büyük çalışmalar yapmalılar.

Artık 10 yıl önce Nahçivan`da benim teklif ettiğim Türk Konseyi toplanavcak. Bena Onursal Başkan olmayı teklif ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Artık Türkdilli devletler sözlerinin başka bir biçimine ÜTrk devletlerine geçiş hakkında düşünmek lazım.”

Şunu belirtelim ki, bu gün Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirligi Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 7. Zirvesi toplanacak. Zirve`de Nazarbayev`e “Türk Konseyi Ömür Boyu Onursal Başkanı” ünvanı takdim edilecek.

Agil Bekir

www.yenicag.info

650