Nisan savaşlarını yaratan zemin, dövüşlerin önem ve sonuçlarını, Karabağ gazisi, Nazim Bayramov Yenicag.az`a açıkladı.
Nazim Bayramov`un fikrine göre, 2016 yılında Azerbaycan-Ermenistan temas hattında oluşan “4 günlük savaş”, 1994 yılından beri konuşma hatrına gerçekleştirilen barış konuşmalarının sonucuydu ve Karabağ sorununun çözümünün hızlandırılması zorunluluğundan doğmuştu.
Askeri yorumcu dövüşün maksadını şöyle yorumluyor:
“Azerbaycan`ın gerçekleştirdiği operasyonların maksadı temas hattına yakın arazide bulunan yerleşim noktalarımızı düşman ateşinden kurtarmak olmuştur. Dört gün süren dövüşlerde Azerbaycan kendi isteğine ulaştı. Bu dövüşlerde 93 askerimiz şehit oldu.
İki tepe için bu kadar hayat kaybına değerdi mi?” İlk önce arazinin coğrafyasına dikkat verelim. “İki tepe” dediğimiz yerler aslında neresidir?
Karabağ`ın güneydoğusunda bulunan Lele-İlahi dağı çok stratejik bir alanı kontrol altında tutmaya olanak sağlıyor. Dağın beli ise 2 km uzunluğunda kurulmuş düşman savunma hattıydı. Karabağ`ın kuzeyinde yerleşen Talış yükseklikleri de, aynı askeri öneme sahip, 7 km eninde cephe hattını tutan 9 esas betonlaştırılmış düşmanın savunma hattıydı. Her iki yönde düşman, savunma pozisyonlarının karşısında (şimdi unutulan) “Ohanyan hattı” adlandırılan, mayınlanmış araziler kurmuştu.”
Dövüşlerin ilerleyişi hakkında Nazim Bayramov şunları söyledi:
“2 Nisan tarihinde sabah erkenden her iki yönde istihbaratcı gruplarımız düşman savunmasını geçmiş, belli nöbet yerlerini yok etmiş, esas güçlerimizin hızla saldırıya geçmesi için ortam yaratmışlar. Bundan başka Talış yönünde özel kuvvetlerimiz düşmanın arkasına geçerek onların yürüyüş yollarını koordine edip askerlerimize aktarıyordular. Bunun sayesinde güçlerimiz, dövüş görevini emirde belirtilmiş zamandan iki defa az vakitte tamamlamışlar.
2 Nisan tarihinde düşman ordusu, yitirdiği arazileri yeniden ele geçirmek için karşı saldırıya geçse de, hiç bir sonuç elde edemediler. Aksine, mağlup vaziyette, çok sayda kayıp vererek geri çekilmeye mecbur bırakıldılar. Tüm çabalarının boşuna olduğunu gören düşman ordusu, 5 Nisan tarihinde tüm saldırılarını durdurmuştu.
Kayıpların üzerinde ayrıca durmak gerekiyor. Can kaybının çok olması dövüşlerin şiddetli olduğunun göstergesi. Dövüşün başarılı olup olmaması ise onun sonucuna göre belirleniyor. Mesela, 2008 yılında Gürcistan, “Güney Osetya`da Anayasa yapısının restore edilmesi” maksadıyla askeri operasyonlara başladı. “5 günlük savaş”ta Gürcistan isteğine ulaşamadı. Savaştan 397 kayıp vererek mağlup ayrıldı.”
Nisan savaşının önemini vurgulayan Nazim Bayramov, dövüşlerin yalnızca askeri başarılarla sınırlı olmadığını belirtti:
“2-5 Nisan askeri operasyonları sınırlı ölçüde olsa da önemi yalnızca askeri başarımızla sınırlı değildir. Nisan dövüşlerinin Azerbaycan için kazandırdığı siyasi, diplomatik ve psikoloji zafer ve üstünlükler devam etmekte.
Peki daha büyük operasyonlar planlayıp gerçekleştirile bilirdi mi? Dünya egemenlerinin meraklarının bir biriyle kesiştiği Karabağ münakaşasının çözümünde “Düşman sabotajının önlenmesi”nden daha büyük bir operasyon gerçekçi görünmüyordu.
Allah tez zamanda Şehitlerimizin ruhunu büyük Zafer haberi ile sevindirsin!”
Konuştu: Sehavet Memmed
Çeviri: Agil Bekir