“Azerbaycan’da şu anki hedefimiz…’’ - Közhan Yazgan ile röportaj

“Bakü’deki Atatürk lisemizin ve fakültemizin 25.yılını törenle kutlayacağız” 

1980 yılında kurulan ve Türk dünyasındaki bilim-eğitim-kültür çalışmalarıyla tanınan Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı Başkanı Közhan Yazgan Yeniçağ.az`a konuştu: 

  • Yaz tatili öncesi uzun süreden beri beklediğiniz lisansınız çıktı. Bunun çalışmalarınızı olumlu etkileyeceği kuşkusuzdur.
  • Lisansımızın çıkması bizi fazlasıyla memnun etti. Vakfımıza yaptığı bu iyilikten dolayı kardeş Azerbaycan devletine teşekkür ediyorum. Gördüğümüz ve fikir edindiğimiz kadarıyla şimdiye kadar süresiz lisans verilen fazla kuruluş olmadı. Vakfımızın böyle bir lisansa layık görülmesi bizi onurlandırdı. Yirmi seneden beri Azerbaycan’dayız, bu sene 25.yıl mezunlarımızı vereceğiz. İnşallah, mayıs ayında Bakü’de sizlerle beraber güzel bir kutlama yapacağız. Azerbaycan’da ortak eğitimin 25.yılıyla ilgili geniş katılımlı bir toplantı da düzenlemeyi düşünüyoruz. Tabi, okulumuz lisanstan sonra daha huzurlu çalışmaya başladı, el yordamıyla götürdüğümüz işleri sisteme koyduk, bizi baya rahatlattı, bizi rahatlatırken öğretmenlerimize de daha ziyade güven geldi, öğrencilerimiz eğitime daha rahat şekilde devam ediyorlar. Burada emeği geçen Ali Hocamızı hiçbir zaman unutmamız mümkün değil. Onu her zaman rahmet ve minnetle anacağız, şok büyük emeği geçti. Onun da çok büyük emeği, idealleri, hakkı vardı, bunu inkâr etmemek lazım. İnşallah, Ali Hocamızın da rahmetli Turan Yazgan Hocamızın da ideallerini gerçekleştireceğiz. Artık hedef ve amacımız o.
  • Sadece Azerbaycan’daki okulunuzun mu yirmi beş yaşı oluyor? Peki Kırgızistan? 
  • O da yirmi beşini dolduruyor. Vakfımızın yurtdışındaki okullarının 25.yılı doluyor. Okullarımızın başarılı olmasının ana nedeni her daim Türkiye ile Azerbaycan’ın ortak politikalarına hizmet etmesi, hiçbir zaman art niyet gütmemesi, hiçbir zaman ticari gaye düşünmemesi, siyasi bir çıkar elde etmemesi, kimseden destek almadan-destek vermeden iki ülkenin milli menfaatleri yönünde çalışma yapması okullarımızı kalıcı olmasını sağladı.
  • Azerbaycan’daki diğer okullarla, özellikle FETÖ’nün okullarıyla ilgili çok farklı durumlar ortaya çıksa da Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın Atatürk lisesi ve İşletme fakültesi kuruluşundan bu yana hep hüviyetlerini ve pozisyonlarını korudular. Ortaya çıkmış bu yeni durumda Azerbaycan’ın farklı kentlerinde yeni okullar açmayı düşünüyor musunuz? 
  • Başka kentlerde açmak istiyoruz da fakat şu anda en büyük amacımız yatılı bölge okulu açmaktır. Onu gerekleştirmemiz amacıyla inşallah, ben de önümüzdeki aylarda Bakü’ye gideceğim. Fakir çocukların yatılı okullara alarak okutmamıza çok önem veriyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde bizim babalarımız da dâhil hepsi yatılı devlet okullarından yetişmiş çocuklardır. Rahmetli babam da olmakla onlar o okullarda eğitim görerek devlete faydalı hale gelmişler. Aynı uygulamayı biz Azerbaycan’da da yapmak istiyoruz. Arzumuz var.
  • Bakü’de mi düşünüyorsunuz? 
  • Bakü’nün kuzeyinde, başkente yakın bir yerde. Civardan ve köylerden fakir kesimlerden çocukları alabileceğimiz bir yatılı okul açmayı düşünüyoruz. Zaten Bakü merkezde bina şartlarını ve yaşam şartlarını biliyorsunuz, oralarda zor olduğu için Bakü”nün dışında yapmak istiyoruz. Bizdeki Anadolu okulları tarzında okullar açmayı hedefliyoruz.
  • Osmanlı döneminden başlayarak Gence’yle ilişkiler iyi olmuştur. Orada okul açma düşünceniz var mı? 
  • Gence’den bize hep yoğun talep geliyor. Biz de Gence’de okul açmayı çok istiyoruz ama bir turlu bina ayarlayamadık. Binayı ayarladığımız gün Gence’de çalışmalara başlayacağız.

Aytek YUSİFSOY

Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

1.6 K