Aziz Sancar: "Ülkenize, milletinize borcunuzun olduğu asla unutmayın"- Fotoğraflar  

Türk dünyasının gururu, Nobel kimya ödüllü profesör Aziz Sancar’ın Bakü ziyareti devam ediyor. Profesör dün Türkiye Büyükelçiliği’nin düzenlediği görüşmeye katılarak, Azerbaycan’da eğitim alan Türk öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Aziz Sancar görüşmenin en başında Azerbaycan’da bulunmaktan memnun olduğunu söyledi:

“Azerbaycan’a sevgimiz Türkiye sevgimiz kadar. Bu yüzden de, Azerbaycan’a gelmeyi kendime bir borç bildim. İlk kez Amerika dışına çıkıyorum ve ilk Azerbaycan’a gitmeliyim dedim. Çünki Türkiye için, Türkiyeli Türkler için Azerbaycan’ın özel bir yeri var. İnşallah ülkelerimiz arasındaki ilişkiler daha da gelişecek, güçlenecek.”

Türkiye Büyükelçiliği’nin Eğitim Müşaviri Abdulgafur Büyükfırat, profesörden öğrencilere tavsiyeler vermesini rica etti. Sancar, hayatın basit prensipler üzerine kurulu olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Benim öğrencilere tavsiyem hangi alanla ilgileniyorsanızsa, tüm gücünüzü o alan için ortaya koyun. Hangi işi yapıyorsanızsa, layıkıyla yapın. Ülkenize, milletinize, ailenize borcunuzun olduğunu asla unutmayın. Hayat aslında kompleks değil, hayatı basit yaşamak gerekiyor. Hayatın kuralları da çok basit, çok çalışın, çok başarı elde edin. Günlük dedikoduya uymayın, siyasete karışmayın. İyi yaşamak için bunlar yeter.”

Profesör aynı zamanda birkaç gündür manşetleri süsleyen son araştırmasıyla ilgili de konuştu:

“Sigara içmek insan DNA’sına çok büyük zarar veriyor, sigaranın açtığı hasar kanser hastalığının temelini atıyor. Biz bu zararların bir haritasını çıkardık. Bu haritada kanserin oluşum aşaması gözler önüne seriliyor.”

Profesör eğitim alanının geliştirilmesi için öncelikle kendi imkanlarımızla birşeyler yapmamızın gerektiğini ve dışarıdan beklentilerin bir fayda vermeyeceğini vurguladı.

Görüşmenin en ilginç sorusunu küçük bir erkek çoçuğu sordu: “Bir insana ait DNA’yı başka birinin vücuduna eklersek, ne olur? İnsan vücudunun fonksiyonları değişir mi?”

Sancar bu soruyu fareler üzerinde yaptığı bir çalışmadan örnek vererek yanıtladı.

Not: Görüşme iş adamı Hüseyin Büyükfırat’ın teşebbüsüyle gerçekleşti.

Yenicag.Info

www.yenicag.info

1.6 K