Bakü-Ankara tren seferleri Ağustos ayında başlayacak

Ankara-Bakü arasında çalışacak yataklı trenin Ağustos ayı içinde başlaması konusunda anlaşıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Azerbaycan Demiryollar (ADY) ve TCDD arasında yapılan toplantıda Ankara-Bakü treninin detaylarının netleşdirildiğini bildirdi.

Azerbaycan Demiryolları, yılın 3. Çeyreğinde tren seferlerinin başlayacağını daha önce duyurmuştu. TCDDT ile yapılan toplantının ardından trenin başlangıç tarihi büyük ölçüde belirginleşti. Tren seferleri Ağustos ayında başlayacak.

Seferler, Azerbaycan Demiryolları’nın bu rota için Stadler’den satın aldığı vagonlarla yapılacak. 10 vagondan oluşan ilk set Mart ayında Türkiye’den geçerek Azerbaycan’a ulaşmıştı. Tek setle şimdilik haftada karşılıklı birer sefer yapılacak.

Öte yandan ikinci setin de üretimi devam ediyor. Önümüzdeki sene ikinci setin de hizmete girmesiyle sefer sayısı haftada karşılıklı ikiye çıkacak.

Sefer süresi daha önce 38 saat olarak duyurulmuştu. Bugüne kadar yapılan yük trenlerindeki deneyim ve sınır geçişi de dikkate alınarak 40 saatin biraz üstünde seyahat süresi planlanıyor. Öte yandan sefer süresinin 40 saatin altına indirilmesi için de çalışmalar devam ediyor.

Tren fiyatlarının kabin cinsine bağlı olarak 350-800 TL (96-220) arası olması hedefleniyor. Bu fiyat 850 TL civarında olan uçak fiyatlarının altında, 280 TL olan otobüs fiyatlarının üzerinde.

Trende toplam 53 ekonomi kabin bulunuyor. TCDDT’nin kuşetli vagonlarına benzeyen bu kabinlerin her birinde karşılıklı iki ranzadan toplam 4 yatak bulunuyor. Bu kabinlerde kalanlar, vagonda bulunan bir duş ve iki tuvaleti kullanabiliyor.

Trenin belki de en çok ilgi çekecek bölümü, dört kişilik aile ve grupların kullanabileceği, iki ayrı kabin ve arada ortak tuvalet ve duşun bulunduğu konfor sınıfı kabinler. Bu tip kabinlerden trende sadece 4 adet var, en hızlı tükenen sınıf olması bekleniyor.

Trenin bir vagonu, kendine ait duş ve wc’si olan çift kişilik kabinlere ayrılmış. Bu tür kabinlerden 8 adet var.
Trende engellilere özel yatak, duş ve wc’nin bulunduğu bir kabin bulunmakta.

THY’nin aksine TCDDT, yemekleriyle öne çıkamadı. Ancak bu trende yemek servisini Azerbaycan Demiryolları organize edecek. Yemek vagonunda öğlen ve akşam yemekleri verilecek. Kahvaltı ise kabinlerde servis edilecek.

Tam dolu olduğunda 246 yolcunun aynı anda seyahat edeceği trenin yemek vagonu 28 kişi kapasiteli. Yaklaşık iki gün süren yolculukta 4 ana öğünün yeneceği yemek vagonunun oldukça yoğun olması bekleniyor.

www.yenicag.info

5.7 K