Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının açılış töreni - FOTOĞRAFLAR

Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortaklaşa inşa ettiği Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının açılışı için Bakü’nün Alat limanında tören düzenlendi.

Törene, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva’nın yanı sıra, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili de katıldı.

Burada bir konuşma yapan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine “Öncelikle aziz dostum Aliyev ile bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Azerbaycan makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan başbakanlarına da bugün bu heyecanımıza ortak oldukları için özellikle teşekkür ediyorum.” diyerek başladı.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı nedeniyle bu törende bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, “Bugün içinde bulunduğumuz dönemin ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu törenle de Asya’yı, Avrupa’yı ve Afrika’yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle orta koridor projesinin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır.” ifadesini kullandı.

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden hayata geçirecek bir proje olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunda ilk katar hareket etti.

www.yenicag.info

2.2 K