Bakü, UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler’ listesine dahil edildi

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, 31 Ekim Dünya Kentleri Günü’nde “tasarım” temasıyla UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler’ listesine dahil edildi.

Bakü, Azerbaycan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Azerbaycan UNESCO Daimi Misyonu’nun uğraşları sonucunda 31 Ekim Dünya Kentleri Günü’nde ‘Yaratıcı Şehirler’ ağına “tasarım” temasıyla dahil edildi. Azerbaycan’ın bir diğer kenti Şeki ise 2017 yılından bu yana Yaratıcı Şehirler listesinde “Zanaat ve Halk Sanatları” temasıyla yer alıyor. 31 Ekim Dünya Kentleri Günü’nde Bakü ile birlikte 48 ülkeden 66 şehir ağa dahil oldu.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network), UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış; çeşitli bölgeler, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren girişim olarak biliniyor.

Program, şehirlerin tarihi ve kültürel geçmişleri ile çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran, dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedir oldukları inancıyla yola çıkılmıştır. Yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlayan program UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekliyor.

Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre, seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiş durumda. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlendi. Halihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nda toplam 248 şehir bulunmaktadır.

www.yenicag.info

973