Bakü`de Türk camisinde Cuma namazı yasaklandı

Bugün Bakü’nün “İlahiyat” camisinde son kez Cuma namazı kılınacak.

Yeniçağ.Az‘ın haberine göre, konuyla ilgili alakadar kurumlar camiye talimat verdi. Talimata göre, bu hafta camide son kez Cuma namazının kılınacağı ilan edildi.

Türkiye Cumhuriyeti tarafından inşa edilen ve uzun yıllardır en çok Cuma namazı kılınan camiyle ilgili karar kabul edildi. Karara göre ilk olarak Cuma namazı yasaklanacak.

1992 yılından itibaren sürekli olarak insanların Cuma namazlarını kıldıkları bu camiyle ilgili böyle bir kararın alınması resmen caminin kapatılması anlamına geliyor.

Daha önce caminin Bakü Devlet Üniversitesi’nin arazisinde bulunan bir kısmı geri alınmıştı. Öğrenci kampüsünün yıkımından sonra söz konusu arazide Yasamal ilçesinin icra müdürlüğü ve BDÜ rektörünün ortak proje üzerinde çalıştıkları iddia ediliyor. Bu yüzden de Cuma namazının yasaklandığı ve bir süre sonra caminin tamamen kapatılacağı düşünülüyor.

Türkiye’nin inşa ettirdiği “Şehitler” camisi 2009 yılında “tamir” için kapatıldığı zaman bu kardeş ülkede ciddi tepki doğurmuştu. Uzun yıllardır “Şehitler” camisinin “tamir”i bitse bile hala Ezan okunmuyor ve Cuma namazı kılınmıyor. Türk ve Arapların Cuma namazı kıldığı iki önemli camiden biri olan “İlahiyat” camisinde Cuma namazının kılınmaması sadece Türkiye’de değil, İslamiada’ya hazırlalanan Arap ülkelerinde de Azerbaycan hakkında yanlış düşünnceler yaratabilir.

Kısacası, öğrenci yurdunu bina biznesi gibi kabul eden Abel Muharremov ve İbrahim Mehdiyev’in ortak projesi milyonlar kazandırsa bile, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yürüttüğü dış politikaya ciddi hasar verebilir. Kafkasya’nın en büyük camisini inşa ettiren, sürekli olarak ibadet edenlere saygı besleyen İlham Aliyev’in bu adımları herkes tarafından taktir ediliyor. Bu gibi memur adımlarıysa hiç şüphesiz Azerbaycan’ı Karabağ konusunda destekleyen İslam dünyası ile ilişkilere zarar verebilir.

Tr.Yeniçağ.Az

www.yenicag.info

922