Bakü'de Türkiye Cumhuriyeti'nin 94. yıldönümü kutlandı - FOTOĞRAFLAR  

Bugün Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin 94. yıldönümü şerefine özel davet gerçekleştirildi.

Davete milletvekilleri, sanatçılar ve devlet adamları da katıldı. Tören, Azerbaycan ve Türkiye’nin İstiklal marşlarıyla başladı. Azerbaycan’ın değerli sanatçısı Tünzale Ağayeva, her iki ülkenin milli marşını canlı olarak seslendirdi.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğüyle Türkiye’nin istiklal mücadelesinden ve geçtiği zorlu yollardan bahsetti.

Azerbaycan ve Türkiye ilişkilerinin gelişiminde liderlerin gayretlerinin önemini vurgulayan Büyükelçi, ülkeler arasındaki işbirliğinin güçlü temeller üzerine kurulu olduğunu belirtti.

Davete konuşmacı olarak katılan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Türkiye halkını tebrik etti ve iki ülkenin her zaman omuz omuza haraket ettiğini söyledi:

“Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler güçlü dostluğun ve kardeşliğin simgesi. Tarih boyunca hep Türkiye Azerbaycan’ın yanında oldu, bağımsızlığımızı kazandıktan sonra attığımız her adımda bize destek verdi. Türkiye, Yukarı Karabağ sorununun çözümü konusunda da Azerbaycan’ın hak sesinin dünyaya ulaştırılması için elinden geleni yapıyor.”

Tören sırasında, Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve istiklal için canı pahasına mücadele verenler büyük bir saygıyla anıldı.

30 Ekim’de Bakü-Tiflis Kars Demiryolu’nun açılışı için ülkemize resmi ziyarette bulunan Türkiye Cumhurbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu tarihi günü “asil milletin yeniden şahlanışı” olarak nitelendirmişti:

“Türk Milletinin 29 Ekim 1923’te bir kez daha iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını tüm dünyaya kanıyla ve canıyla ilan etti. İstiklal Harbimizi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren ruh, tıpkı 94 yıl önce olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. 15 Temmuz ihaneti karşısında, milletimizin 250 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruhun ifadesidir.”

www.yenicag.info

2.4 K