BDT Zirvesi sona erdi

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Devlet Başkanları Konseyi Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta toplandı.

Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Özbekistan ve Ermenistan Devlet başkanları, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un ev sahipliğinde bir araya geldi.

Devlet Başkanları Konseyi Zirvesinde ilk olarak, BDT alanında işbirliği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu ve daha yüksek seviyelerde çok taraflı işbirliğini amaçlayan ortak faaliyetler üzerinde duruldu.

Türkmenistan’ın bu yılki BDT başkanlığındaki başarısının altını çizen taraflar, 2020’de BDT başkanlık konusunu da konuştular.

Ardından genişletilmiş olarak devam eden toplantıda siyasi, ekonomik ve insani konular ele alındı. Taraflar işbirliğinin ticari-ekonomik alanların yanısıra, teknik askeri işbirliğinin yasal dayanaklarının geliştirlmesi tüzerinde durdular. Katılımcılar, etkin sonuçlara ulaşmak için uluslararası kuruluşlarla ve bölgesel ittifaklarla işbirliğinin önemini vurguladı.

Görüşmelerin sonunda BDT Devletleri Stratejik Ekonomik İşbirliği Bildirgesi imzalandı. Bildirgeyi Liderler Konseyine sunan Berdimuhamedov, bu belgenin, geniş ekonomik işbirliğini güçlendirmeyi ve BDT içindeki tüm fırsatları etkili bir şekilde kullanmayı hedeflediğini belirtti.

Daha sonra taraflar, “2020’de Bağımsız Devletler Topluluğu Başkanlığı” ve “Bağımsız Devletler Topluluğu Devlet Başkanları Konseyi Bir Sonraki Zirvesi” konulu kararları imzaladılar. Bu kararlara göre önümüzdeki yıl topluluğun başkanlığını Özbekistan üstlenecek ve Liderler Zirvesi Taşkent’ta yapılacak.

Toplantıda ayrıca “1941-45 Büyük Vatanseverlik Savaşı Sovyet Halkları Zaferi”nin 75. Yıl kutlamalarının, BDT devletleri tarafından ortaklaşa hazırlanması konusu görüşüldü.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanduli Berdimuhaedov’un, İnsani İşbirliği Fonu Madalyası ile ödüllendirildiği zirvede, BDT İcra Komitesi Başkanı Sergey Lebedev, Türkmenistan Tarafsızlık Devlet Ödülü ile ödüllendirildi ve görev süresi üç yıl daha uzatıldı.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, BDT başkanlarını St. Petersburg’da yapılacak gayrı resmi bir toplantıya davet etti.

Bütün çalışmaların ardından, BDT Başkanları Konseyi Zirvesi’nin sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi ve liderler zirvesi sona erdi.

www.yenicag.info

589