Beyaz Sarayı’nın 10 akılalmaz güvenlik sistemi

Beyaz Saray’ın dünyanın en güvenli ve korunaklı yeri olduğunu hepiniz biliyorsunuzdur. 1792’de inşa edilen bu ev, John Adams’tan itibaren 44 Devlet Başkanından 43’üne ev sahipliği yapmıştır. Yıllar geçtikçe evin güvenlik önlemleri de değişmiş ve aynı zamanda gelişmiştir. Peki son olarak günümüzde Beyaz Saray hangi güvenlik önlemleriyle korunmaktadır?

1- Demir Çitler

Beyaz Saray’ın dört bir yanını çevreleyen çitler takviyeli demirden yapılmıştır. Yıllardır evi koruyan bu demir çitler 1990 yılından sonra evden biraz uzağa genişletilmiştir. Bunun sebebi ise trafiği evden uzak tutmak ve en önemlisi ise arabanın içine gizlenmiş bombaların patlaması sonucunda evin hasar görmesini engellemektir.

2- Gizli Servis

Koyu renk gözlükler, kod isimleri, taşınan paketler bunlara aksiyon filmlerinden aşina olabilirsiniz ancak tüm bunlar Beyaz Sarayın güvenliği için olmazsa olmazlar. Şu andaki Amerika başkanlarının ve geçmiş başkanların ve ailelerini görevden ayrıldıktan on yıl sonraya kadar korumak için özel olarak eğitilen bu insanlar Amerika Ulusal Güvenlik Departmanından özel olarak seçilmektedirler.

3- Gıda Tarayıcıları

 

Beyaz Saray’a gelen herhangi bir gıda, evin mutfak şefi ya da bir misafir getirsin farketmez kontrol edilmektedir. Tüm gıda kontrolleri evin dışındaki bir yerde yapılmaktadır.

4- Sınırlı Hava Sahası

 

Beyaz Saray sadece karadan değil aynı zamanda havadan da sıkı bir şekilde kontrol edilmektedir. Beyaz Saray’ın üstü ve çevresi uçakların ve helikopterlerin uçuşunun kısıtlandığı alanlardır. Bu sınırlı hava sahası uygulaması 11 Eylül saldırısından sonra kapsama alanı genişletilmiş ve daha sıkı bir biçimde uygulanmaya başlanılmıştır.

5- Kurşun Geçirmez Pencereler

Beyaz Saray sınırları üzerinde bulunan her mülkün penceresi özel balistik cam ile donatılmıştır. 2100 metre uzaklıktan atılan atışlara bile dayanıklı olan bu camlar 1950 yılından beri Amerikan Başkanlarını korumaktadır.

6- Çatıdaki Radar

Beyaz Saray, en üst düzeyde, sınırlandırılmış hava alanını 7 gün 24 saat izleyen bir radarla kontrol etmektedir. Bu radarlar Beyaz Saray çevresinde bulunan her şeyi incelemekte ve tehlikeli gördüğü her şeye anında müdahale edilmesini sağlamaktadır.

7- Girmeden Önce Tarama

 

11 Eylül olayı sonrasında Beyaz Saraya giren herkes giriş yapmadan önce kontrol edilmeye başlanmıştır. Sadece bununla da yetinmeyen güvenlik sorumluları eve giren tüm misafirleri üst düzey siyaset adamları dahil herkesi manyotometre ile taramaktadırlar.

8- Beton Bariyerler


Bu beton bariyerler demir çitlerden geçmek isteyen kişileri engellemek ve hemen ablukaya alınmasını sağlamak için inşa edilmiştir. Bu duvarlar sayesinde Beyaz Saraya izin bir kedi hatta böcek dahi girememektedir.

9- Kızılötesi Sensörler

Bu kızılötesi sensörler sayesinde Beyaz Saray etrafında habersiz kuş bile uçmuyor. Çünkü bu sensörler elektronik dalgalar yayarak herhangi tehlikeli bir ısıyı hemen tespit edip müdahale edilmesini sağlıyor.

10- Hava Filtresi Sistemi

Özel olarak korunan bu evde ayrıca hava filtreleme sistemi de bulunmaktadır. Bu hava filtresinin görevi ise Beyaz Saray’a giren havayı filtrelemek ve havayı temizlemektir. Sizde temiz hava almak istiyorsanız ağaçlık alanlar yerine Beyaz Saraya gelmelisiniz ancak videoda da gördüğünüz gibi içeriye girmek hiçte düşünüldüğü kadar kolay değil.

Bonus

Her ne kadar bir teoride olsa, bazı kaynaklar Başkan’ın odasında gizli bir geçit olduğunu iddia etmekte. İstenmeyen durumlarda Başkan bu girişten güvenli bölgeye doğru gidebilmektedir.

www.yenicag.info

3 K