BM, Kuzey Kore’ye yaptırımları genişletiyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları genişletme kararı aldı.

Washington’ın sunduğu tasarı oy birliğiyle kabul edildi. Yaptırım listesine Kuzey Koreli 14 şahısla dört firma daha eklendi.

ABD’nin BM Büyükelçisi Nikki Haley, Pyongyang ile müzakereye açık olduklarını, fakat nükleer programdan geri adım atılmadığı sürece verilen cevabın sert olacağını ifade etti.

Haley, “BMGK, Kuzey Kore’ye çok açık bir mesaj veriyor; ya balistik füze denemelerini sonlandıracaksınız ya da sonuçlarına katlanacaksınız. Kuzey Kore ile diyalog kapısını asla kapatmadık. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi, gelecek kışkırtmalara karşı tüm seçenekler masada kalmalı.”

Çin’in BM Büyükelelçisi Liu Jieyi de Kore yarımadasındaki gerginliğin ancak müzakere ve diyalogla çözülebileceğini söyledi ve şunları ekledi: “Bugün bu konseyde alınan karar, Kuzey Kore’nin nükleer programına karşı uluslararası toplumun ortak tutumunu sergilemektedir.”

Haklarında seyahat yasağıyla varlık dondurma kararı alınan kişi ve kurumlar Kuzey Kore’nin nükleer programına maddi yardım yapmakla suçlanıyor. Kara listeye alınanlar arasında Kuzey Kore’nin casusluk operasyonlarını yürüten Cho Il-u’nun da olduğu öğrenildi.

BM, Kuzey Kore’nin balistik füze ve nükleer silah geliştirme faaliyetlerine karşı 2006’dan bu yana ülkeye yaptırım uyguluyor. Kuzey Kore, söz konusu faaliyetlerin savunma amaçlı olduğunu iddia ediyor.

Kaynak: euronews

Yenicag.Info

www.yenicag.info

433