"Bölgenin kaderine bu ülkeler karar vermeli" - Uluslararası Sempozyum  

Bakü’de düzenlenen “Bölgenin geleceği: jeopolitik çağrılar ve perspektifler” isimli Uluslararası Sempozyumda önemli konular tartşılıyor.

Sempozyumda öne çıkanlar:

Türkiye-Azerbaycan İşadamları ve Sanayiciler Birliği Başkanı Hüseyin Büyükfırat, Simpozyum katılımcılarını selamlayarak şunları söyledi:

“Azerbaycan bugün bölgede yaşanan tüm olaylara etkin bir biçimde katılıyor. Azerbaycan bu bölgenin hoşgörü merkezine dönüşüyor. Bölgenin geleceğini tartışmak için düzenlenen bu Sempozyumun Bakü’de gerçekleşmesi ayrıca büyük bir önem ifade ediyor”.

Sempozyumun organizatörlerinden biri olan Yeni Çağ Medya Grubu Başkanı Agil Alesger, Sempozyumun düzenlenme amacını şöyle nitelendirdi:

“Sempozyumun düzenlenme amacı şu: Eğer bölgenin geleceğine dair herhangi bir harita çizilecekse, bölgenin kaderine karar verilecekse, buna bu ülkeler karar vermelidir”.

Sempozyuma katılımcı olarak katılan Azerbaycan Basın Konseyi Başkanı, Milletvekili Eflatun Amaşov‘sa, bölgeyi ilgilendiren tüm konularda basının önemli bir sorumluluğu olduğunu söyledi.

Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, konuşması sırasında Sempozyumun temel amacının geleceğe bakış olduğunu dile getirdi:

“Büyüdükçe hep şunu düşünüyordum: Acaba ben de tarihi olaylara şahit olabilir miyim? Ve bir dönemin kapanmasının şahiti olduk. Sovyetler Birliği çöktü ve biz kardeşlerimize kavuştuk.

Birkaç gün önce BM’de de tarihi Kudüs kararının alınmasına şahitlik ettik. 128 ülkenin oyu, adaletsizliğin mutlaka bir gün sona ereceğini ıspatlamış oldu. Bu tarihi bir oylamaydı. Tüm ülkeler ABD tarafından tehdit edilmişti, ama sonuç onların istediği gibi çıkmadı.

Geleceği anlamak hepimiz için önemli. Teknoloji geliştikçe iişkilerimiz daha da güçleniyor. Ama bu durum nasıl bizim için büyük imkanlar oluşturuyorsa, maalesef teröristler de bu imkanlardan yararlanıyor…

İnsanlığın kaderini oluşturan en temel prensip adalet prensibidir. Bugün Azerbaycan büyük bir adaletsizlikle karşı karşıya. Bizler her zaman Azerbaycan’ın yanında olduk ve bundan böyle de hep yanında olacağız. Ama geç olmadan Yukarı Karabağ sorunu çözüme kavuşmalıdır”.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Bakü temsilcisi Ufuk Turganer, Sempozyumda tüm ülkelere bir çağrıda bulundu:

“Adaletsizlikten bahsettik… Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de yıllardır adaletsizlikle karşı karşıya. Sadece Türkiye’nin tanıdığı Kuzey Kıbrıs’a yönelik daha dikkatli davranılmalı. Buradan tüm dünya birliğine çağrıda bulunuyor, Kuzey Kıbrıs’ın karşı karşıya olduğu adaletsizliğin bir an önce bitmesini gerektiğine dikkat çekiyorum”.

Not: Uluslararası Sempozyum, Yeni Çağ Medya Grubu, Türkiye Azerbaycan Evi, Türkiye-Azerbaycan İşadamları ve Sanayiciler Birliği tarafından organize edildi.

www.yenicag.info

4.1 K