ABD’de yapılan başkanlık seçimlerinden sonra hükümeti yeni başkan Donald Trump yönetecek. Aynı zamanda AGİT Minsk Grubu Amerikalı eş başkanı James Uorlik’in yerini geçici olarak Richard Hogland alacak.
Peki, bu değişiklikler 2017 yılında Yukarı Karabağ sorununun çözümü sürecinde ilerleme kaydetmek için yararlı olacak mı?
Konuyla ilgili Ulusal Meclisin savunma, güvenlik ve yolsuzlukla mücadele komisyonu üyesi, milletvekili, politik uzman Hikmet Babaoğlu Yeniçağ.az‘a konuştu. Ona göre, 2017 yılında Ermenistan – Azerbaycan Yukarı Karabağ sorununun çözümünde dönüm olacak tek olay 2016 yılında yaşanan Nisan Savaşı ve onun ortaya çıkardığı yeni koşullardır:
“Ayrıca, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının değiştirilmesi Avrupa ve eş başkan ülkelerin Yukarı Karabağ sorununa geleneksel tutumunu etkilemeyecektir. Çünkü eş başkanlar kendi devletlerinin belirlediği dış politika sınırlarını aşamıyorlar. Bu yüzden de eş başkan ülkelerin dış politikalarında ciddi değişimin olacağına ve söz konusu değişimin Ermenistan – Azerbaycan Yukarı Karabağ sorununun çözümünde yeni aşama oluşturabileceğine inanmıyorum”
Azerbaycan’ın bölgeye daha yakın olan, eş başkan Rusya’dan beklentileri daha çok.
“Sanırım, bu türden umutlar yine de vardır. Genel olarak Nisan Savaşından sonra eş başkanlar, Ermenistan – Azerbaycan Yukarı Karabağ sorunu ile ilgili görüşmelerde yeni aşamaya başlatıldığını söylediler. Bu yeni aşamayı ve yeni koşulları Azerbaycan tarafının oluşturduğu herkesçe bilinmektedir. Azerbaycan Başkomutanının yürüttüğü politika, aynı zamanda askeri – siyasal durum bu koşulları sağlamıştır. Sanırım, uluslararası şartların uygun olduğu takdirde, 2017 yılında birkaç Nisan Hamlesi yapmak mümkün. Bu, Ermenistan – Azerbaycan Yukarı Karabağ sorununun çözümü ile ilgili yeni gelişmelerin ortaya çıkmasına yardımcı olabilir.”
yenicag.info