"Bu, Türkiye ve Azerbaycan'ın tepkisine neden olur" - Rus uzman  

Rus uzman Andrey Yepifantsev, Gürcistan’ın Abhaziya üzerinden Ermenistan’a yeni güzergah olasılığını Yeni Çağ Haber‘e değerlendirdi.

Uzmana göre, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Gürcistan’a son ziyaretinde büyütülecek bir durum yok:

“Ben Gürcistan ve Ermenistan’ın bazı basın kurumlarının aksine, Sarkisyan’ın Tiflis ziyaretinin önemli bir olay olduğunu düşünmüyorum. Çünkü ziyaret snasında herhangi bir anlaşmaya varılmadı ve siyasi anlamda yeni bir tutum sergilenmedi. İki ülke Cumhurbaşkanı arasında ilişkiler oldukça iyi ama iki ülkenin stratejisinde ciddi farklar var”.

Andrey Yepifantsev

Yepifantsev, ayrıca Abhaziya ve Güney Osetya’dan Ermenistan’a yeni güzergahın oluşturulması konusunu şöyle değerlendirdi:

“4-5 senedir bu yönde görüşmeler yapılıyor ama ülke çıkarları bir birine uymadığı için bir anlaşmaya varılamıyor. Eğer Gürcistan Abhaziya üzerinden Ermenistan’a güzergah oluşturursa bu, Gürcistan’ın Abhaziya bağımsızlığını tanıması anlamına gelecek. Böyle bir şey Türkiye ve Azerbaycan’ın tepkisine neden olur. Ekonomisi büyük anlamda Azerbaycan ve Türkiye’ye bağımlı olan Gürcistan böyle bir adım atamaz. Bu anlaşmazlıklar Sarkisyan’ın Gürcistan’ın toprak bütünlüğü için hayatını kaybedenlerin hatırasına dikilen anıtı ziyaret ettiği zaman daha çok göze battı. Çünkü bu adım Abhaziya ve Güney Osetya konusunda Gürcistan’a destek verilmesi demekti. Yani ziyaret, “Hangi taraftasın?” sorusuna bir cevaptı. Bu yüzden de Sarkisyan için çok zor geçti.

Diğer yandan Sarkisyan’ın bu adımı Abhaziya’yı ve Gürcistan’a karşı dövüşmüş Abhaziya Ermenilerini memnun etmeyecek. Sarkisyan, Abhazların düşmanıyla dayanışma sergiliyorsa, onları projenin önemine nasıl inandıracak? Bu yüzden de yakın gelecekte bu projenin gerçekleşeceğine inanmıyorum”.

www.yenicag.info

1.6 K