"ABD, Türkiye ve Rusya`yı karşı karşıya getirmeye çalışıyor" - Kazak uzman

Asılbek İzbairov, “Türkiye bu ülkeler arasında manevra yapmaya kalkarsa bir noktada birlik devam edebilir. Fakat gelecekte Rusya ile Türkiye`nin iş birliği içerisinde olabileceğini söylemek çok zor.” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden`ın 1915 olaylarını “soykırımı” olarak nitelendirmesi gündemde yerini korurken, Yenicag.ru`ya açıklamalarda bulunan Kazkistan`ın ünlü Türkiye uzmanı Asılbek İzbairov, İstanbul Kanalı`ndan Türkiye-Rusya-ABD arasındaki çıkar savaşına kadar bir çok konuya aydınlık getirdi.

İzbairov, İstanbul Kanalı`nın Türkiye`ye ekonomik açıdan bağımsızlık kazandıracağını, bunun da ABD`nin hoşuna gitmediğini söyledi:

“Bunun Türkiye hükümetine baskı biçimi olduğunu anlamalıyız. Amerika`nın bölgede jeopolitik çıkarları var ve Türkiye`nin de bu çıkarlara uygun davranmasını istiyorlar. Sözde Ermeni soykırımının tanınması da Türkiye`yi bu çıkarlara uygun davranmaya zorlanmk itenmesinden kaynaklanıyor. Biden Türkiye`nin Çin ile aktif olarak işbirliği yapıyor olmasından rahatsızlık duyuyor, çünkü Çin şu an ABD`nin esas jeopolitik düşmanı konumunda.

Yeni İstanbul Kanalı ise Türkiye`ye bağımsızlık kazandıracak. Türkiye, Montrö Anlaşması`na göre boğazdan çok az bir miktar alıyor. İstanbul Kanalı bu anlamda Türkiye`ye ekonomik ve politik açıdan bağımzılık kazandıracak. Tabi ki bu durum Avrupa ülkelerinin ve ABD`nin hoşuna gitmiyor. Bir diğer nokta da Rusya faktörüdür. Öyle ya da böyle NATO, Türkiye’yi Rusya ile karşı karşıya getirmeye çalışıyor.”

“Burada önemli bir noktaya daha değinmek istiyorum. Yurt dışında Ermenistan`da olduğundan daha fazla Ermeni var. Ermenilerin ABD ve Fransa`da çok güçlü lobi faaliyetleri var. Böylelikle, soykırıma uğramış halk dramını daha güzel şekilde oynama imkanı elde ediyorlar.” diyen İzbairov sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elbette hem tarihi hem de jeopolitik açıdan Türkiye ile Rusya`nın her zaman rakip olduklarını anlamalıyız. Kafkasya, tüm tarihi dönemlerde iki taraf arasında bir rekabet alanı olmuştur. Tarih tekerrür edebilir. Ortak jeopolitik çıkarlarla birlikte fikir ayrılıkları, çatlaklar da yok değil. Bu yaz Rusya`da mecazi anlamda çok sıcak geçecek, artı Biden yönetimi de Rusya`ya baskıları artıracak. Bütün bunlar durumu karmaşıklaştırıyor.

Elbette Türkiye bu ülkeler arasında manevra yapmaya kalkarsa bir noktada birlik devam edebilir. Fakat gelecekte Rusya ile Türkiye`nin iş birliği içerisinde olabileceğini söylemek çok zor.”

Kafkas Ömerov

Çeviri: Agil Bekir

www.yenicag.info

10.7 K