Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, BM’deki Kudüs oylaması için ABD’ye gidecek. Çavuşoğlu’nun beraberinde Filistin Dışişleri Bakanı da olacak.
NEW YORK’A GİDİYOR
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu, BM Güvenlik Konseyinde ABD’nin vetosu ile reddedilen Kudüs ile ilgili tasarının BM Genel Kuruluna taşınması sonrasında New York’a gitmeye hazırlanıyor.
YANINDA FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAKANI DA OLACAK
Türkiye-Azerbaycan-İran Dışişleri Bakanları Toplantısı için Bakü’de bulunan Çavuşoğlu, akşam saatlerinde İstanbul’a gelecek. Burada Filistin Dışişleri Bakanı Maliki ile bir araya gelecek Çavuşoğlu, mevkidaşıyla New York’a gidecek.
DESTEK GÖRÜŞMELERİ YAPACAK
Çavuşoğlu’nun BM’deki oylama öncesinde Filistin’e destek amacıyla görüşmelerde bulunması öngörülüyor. Bakan Çavuşoğlu’nun New York’a gitmeden basına açıklama yapması da bekleniyor.
OYLAMA PERŞEMBE GÜNÜ
BM Genel Kurulu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıması kararını geri çekmesi çağrısını içeren karar tasarısını perşembe günü oylaması planlanıyor.
ABD, BMGK’DAKİ OYLAMADA YALNIZ KALMIŞTI
Geçen hafta ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Mısır’ın sunduğu Kudüs tasarısıyla ilgili oylamada, 15 üye arasında aleyhte oy kullanan tek ülke olarak yalnız kalmıştı.
BMGK’de yapılan ve ABD’nin veto ettiği Kudüs oylamasında konseyin 15 üyesinden 14’ünün lehte oy kullanması, ABD’nin tek taraflı Kudüs kararının uluslararası kamuoyunda destek bulmadığını ortaya koymuştu.
KUDÜS’TEKİ YARIM ASIRLIK İŞGAL
Doğu Kudüs’ü 5 Haziran 1967’de işgal eden İsrail, 1980’de tek taraflı olarak kentin doğusunu ve batısını “birleşik başkenti” ilan etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BGMK) 1980’de kabul ettiği 478 sayılı kararla, İsrail’in ilhak ve başkent ilanını geçersiz saydı. BMGK kararı çerçevesinde, ABD dahil uluslararası toplum Doğu Kudüs’ün işgal altında olduğunu kabul ediyor. İsrail yönetimini tanıyan tüm ülkelerin büyükelçilikleri Tel Aviv’de bulunuyor. Hiçbir ülke, Kudüs’ü ya da doğu ve batı bölümlerini başkent olarak kabul etmiyor.
ABD, Trump’ın hamlesiyle Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanıyan ilk ülke oldu. Uluslararası toplumun tepkisini çeken Trump yönetimi, bölgenin kaosa sürükleneceği ve İsrail-Arap ihtilafının daha da çözümsüz hale geleceği uyarılarını göz ardı etti. İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail’in “1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve yeni Yahudi yerleşim birimlerinin inşasına son vermeyi kabul etmemesi” nedeniyle Nisan 2014’te durmuştu.