Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunan mevkidaşı Dendias, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda ortak basın toplantısı düzenledi. İki Bakanın samimi ve ılımlı başlayan konuşmaları Dendias’ın açıklamaları sonrası tartışmaya dönüştü. Basın toplantısı Yunan medyasında da yankı uyandırdı.
Ilımlı ve pozitif açıklamalarla başlayan Çavuoğlu ile Dendias’ın açıklamaları Yunan bakanın açıklamalarıyla gerginliğe dönüştü. İşte Dendias’ın açıklamalarından bazıları;
İstikşafi görüşmelerin başlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye ile pozitif gündem üretebiliriz. Türk- Yunan ilişkilerindeki mevcut ortamı iyi yönde değiştirebiliriz.
Yunanistan, Türkiye’nin AB üyeliğini destekliyor. Vize serbestisi gibi konuları ele almaya hazırız. Ancak ihlal edilemez bir kural var, bu da bütün ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı göstermekten geçer. Türkiye bizim egemenlik haklarımızı ihlal etmeye devam ederse, bunu tekrarlarsa o zaman masada olan önlemler gündeme gelecektir.
Türkiye-Libya muhtırası uluslararası hukuka uygun değil.
Son dönemde mülteci konusunun Türkiye tarafından kullanılmasını gündeme getirdi. Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesi kararının değiştirilmesi konusundaki beklentimizi dile getirdim. Aynı şekilde Kariye Manastırı’nın camiye dönüştürülme kararının değiştirilmesi konusundaki beklentimizi söyledim.
Dendias’ın konuşmasının ardından Çavuşoğlu, “Türkiye’ye yönelik ithamlar kabul edilemez” dedi, “Dostane bir şekilde tüm konuları konuşmaya çalıştık, konuştuk, olumlu mesajlar verdik; basının önünde ülkemi ve milletimi itham ederseniz bunun da cevabını vermek durumundayız” ifadelerine yer verdi.
Çavuşoğlu şu ifadelere yer verdi:
Türkiye’de biz Rum Ortodoks azınlığı kabul ediyoruz ama siz Türküm diyen Türklere hayır Türk değilsin demeniz ne insanidir, ne de demokratiktir. Bize insan hakları dersi vermeye kalkıyorsunuz ama Türk azınlığına Türk ismini kullanmasına müsaade etmiyoruz. Bugün herkes Türkiye’de ne olduğunu rahatlıkla ifade edebiliyor. Libya anlaşmaları konusunda farklılıklarımız var.
Burada basın önünde Türkiye’yi itham etmeye kalktınız. Benim bunu kabul etmem mümkün değil.”
“ÇALIŞMA ARKADAŞLARIN KRALDAN ÇOK KRALCI”
Dendias, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Tahmin ettiğim kadarıyla senin çalışma arkadaşların kraldan daha fazla kralcı. Doğu Akdeniz’de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranamam, Türkiye hem Ege hem de Doğu Akdeniz’de ihlallerde bulunuyor”
“BASININ ÖNÜNDE TÜKİYE’Yİ SUÇLAMAYA KALKIYORSUNUZ”
Çavuşoğlu, Türkiye’nin göç konusunu hiçbir zaman AB ve Yunanistan’a karşı kullanmadığının altını çizerek, Türkiye’nin bu konuda insani davrandığını ve 18 Mart mutabakatını harfiyen uyguladığı belirtti.
Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama AB bunları uygulamadı. Biz içeride bunları konuştuk. Sizin 4 yılda 80 bin insanı geriye ittiğinizi ve bazı, hatta Türkiye üzerinden gitmeyenleri de nasıl denize attığınızı da anlattık ama biz bunları basının önünde konuşmadık ama buraya çıkıyorsunuz, basının önünde tabii ülkenize mesaj vermek için Türkiye’yi suçlamaya kalkıyorsunuz. Benim bunları kabul etmem mümkün değil. Biz sadece dostane şekilde basın toplantısı dahil tüm toplantıları samimi şekilde burada konuştuk ve olumlu mesajlar verdik. Yine tüm bunlara rağmen, Türkiye olarak biz, üçüncü taraflar yerine iki ülke olarak tüm bu meseleleri konuşmaya ve bundan sonra uluslararası hukuk sistemi çerçevesinde samimi bir diyalog çerçevesinde görüş ayrılıklarımızı azaltmaya ve iş birliğimizi güçlendirmeye hazırız ama böyle basının önünde benim ülkemi ve milletimi ağır şekilde itham ederseniz, bunun da cevabını vermek durumundayız.”
“BÖYLE KAVGA ETMEYE DEVAM MI EDECEĞİZ”
Türkiye’nin Doğu Akdeniz konusunda hakça paylaşımdan yana olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, “Tabii siz kendinize göre yorumlayabilirsiniz ama Lozan Anlaşması ve diğer anlaşmalarda da mesela silahsızlandırılmış adaların statüsü de bunları da ihmal ediyorsunuz.” dedi.
Çavuşoğlu, sorunların iki ülke arasında olduğuna işaret ederek şunları kaydetti: “Bu gerginliği, tartışmayı siz sürdürmek istiyorsanız, sürdürebilirsiniz. Biz de bunu sürdürürüz. Burada AB’yi yok saydığımızdan değil veya uluslararası sistemi yok saydığımızdan değil. Ben burada şunu söylemeye çalıştım: Burada ikili şekilde bu konuları çizebiliriz ama yaşanan süreçte medet umduğunuz AB’nin ve diğer ülkelerin, hangi amaçla bunu yaptıklarını da biliyoruz, size herhangi bir fayda sağlayamayacağını da görmüş oldunuz, göstermiş olduk. Bu anlamda biz ikili düzeyde beraber bunu görüşmeye devam edecek miyiz? Böyle kavga etmeye devam mı edeceğiz? Bir karar vermeniz lazım. Biz Türkiye olarak pozisyonumuzu söylediğimiz halde, sizin pozisyonunuza göre politika belirleriz ama bizim arzumuz, iki komşu ülke olarak tüm bu meseleleri diyalogları açık tutarak görüşmek ve devam etmek. Tabii tüm bu meseleleri bu görüşmelerle çözemeyeceğimiz de aşikar. Görüş ayrılıklarımız keskin ama buna rağmen bu diyaloğun da devam etmesi önemli.”
Bakan Çavuşoğlu, sadece karşılıklı anlayış ve yaklaşım olursa bu meselelerin çözülebileceğine, tek taraflı dayatmayla olmayacağına vurgu yaparak, “Çözersek yine iki komşu olarak biz çözeriz. Başkalarının bir faydası olmaz, başkaları ancak silah satar, başka amaçlar güder ama biz meselelerimizi çözebiliriz.” dedi.
CANLI YAYINDA YAŞANAN GERGİNLİK YUNAN BASININDA SKANDAL İFADELERLE MANŞETLERİ SÜSLEDİ
Basın toplantısında yaşanan gerginlik, Yunan medyasında geniş yer buldu. Pek çok gazete, iki bakanın görüşmesini sayfalarıan taşıyarak manşetten verdi.
Yunanistan’da yayın yapan Ethnos gazetesi diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberde, Dendias’ın Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile istişare halinde olduğunu yazdı. Dendias’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesinden sonra ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmeden önce Miçokakis ile kapsamlı bir fikir alışverişinde bulunduğunu aktarırken, Dendias’ın provoke edilmesi halinde, buna uygun şekilde karşılık vermesi konusunda açık talimat aldığını duyurdu.
İki tarafın da gerginliğin hafifletilmesi çağrısında bulunduğunu yazan Kathimerini gazetesi, Çavuşoğlu’nun Dendias’a sert çıktığını yazdı ve “Ülkemi ve halkımı basın önünde ağır bir şekilde suçlarsanız, buna cevap verebilecek durumda olmalıyım” ifadelerini kullandı.
Yunan Protothema gazetesi ise, “Çavuşoğlu’nun patlamasının arka planı” başlıklı bir haber yayınlayarak manşetten verdi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Dendias’a dersini vermesini sindiremeyen Yunan medyası provokatif ifadelerle dolu bir habere imza attı. Protothema’nın haberinde, “Çavuşoğlu’un öfke patlamasının Türk saldırganlığının ve Ankara’nın Yunan egemenlik haklarını gasp etme girişiminin bir örneği olduğu” gibi skandal ifadelere yer verildi.