Çelik: Kerkük konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız

Ömer Çelik, IKBY referandumuna ilişkin açıklamada bulundu. Çelik, ‘Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kerkük konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız, Türkmenler konusundaki hassasiyetimizi koruyacağız.’ dedi.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin (IKBY) referandumuna ilişkin açıklamada bulundu. Çelik “Açık ve net bir şekilde söylüyorum. Sadece kendi başkanlık dönemlerini uzatmak için bu referanduma karar verenler esasında en büyük Kürt düşmanlığını yapıyorlar. Buna karar veren Kürt siyasetçiler en büyük Kürt düşmanlığını yapıyorlar. Ama Irak’a da , Türkmenlere de Araplara da düşmanlık ediyorlar. Şimdi meseleyi sadece belli bir etnik grubun devlet sahibi olup olmaması diye düşünmemek lazım. Bütün etnik, bütün mezhep grupları bu şekilde davranırsa dünya bin yıl sürecek bir savaş ortamının içerisine girer.” dedi.

IKBY REFERANDUMU

Bugüne kadar çok sıkıntıyı aştıklarını bugünkü sıkıntıları da aşacaklarını ifade eden Çelik, “Terörle mücadeleyi de aşacağız. Saimbeylilerin hassas olduğu bir konu var biliyorum. Kerkük meselesi Türkmenler meselesi. Biz Irak’taki, Kuzey Irak’taki Türkmenler, Kürtler, Araplar, bütün halklara kardeş gözüyle baktığımız için bugüne kadar Türkiye Cumhuriyeti, onlara elinden gelen yardımı yaptı. Bizim hiçbir millete, dininden mezhebinde ya da ırkından dolayı bir düşmanlığımız yoktur. Hepsini kardeş biliriz. Hepsi Allah’ın yarattığı bir kuldur. Nitekim Türkiye’de de Kürt kardeşlerimizle, Arap kardeşlerimizle hepimiz tek bir millet olarak, Türk milleti olarak, ortak bir vatandaşlık duygusu içinde, kaderdaşlık duygusu içinde, ortak gelecek duygusu içerisinde beraberce yaşıyoruz.” diye konuştu.

“KERKÜK KONUSUNDAKİ HASSASİYETİMİZİ KORUYACAĞIZ”

Çelik, mevcut durumun başlı başına bir facia olmasının yanı sıra ikinci facianın Kerkük’ün bu referandumun içine katılması olduğunu belirterek, bu durumun gayrimeşru, asla kabul etmeyecekleri bir şey olduğunu belirtti.

Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Kerkük konusundaki hassasiyetlerini koruyacaklarını belirten Bakan Çelik, şunları kaydetti:

“Kerkük’ün bir oldu bittiyle karşı karşıya getirilmesine Türkiye Cumhuriyeti olarak müsaade etmeyeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra oradaki Türkmenlerin, Kürtlerin, Arapların bizim kardeşimiz olmasını hiçbir siyasi teşebbüs değiştiremeyecektir. Yine hepsine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bizim karşı çıktığımız orada daha büyük felekatlere yol açacak bir oldu bittinin oluşturulmasıdır. O yüzden televizyonlarda izlediğiniz gelişmelerden dolayı sakın karamsarlığa kapılmayın. Türkiye’yi Cumhurbaşkanımızın liderliğinde dirayetle yöneten bir kadro var. Türkiye’yi ne yaptığını iyi bilen coğrafyayı iyi bilen şimdiye kadar dirayetle yönetmiş bundan sonra da yönetecek bir kadro var.”

Kaynak: timeturk

www.yenicag.info

784