Çin, uçak kadar hızlı treni tanıtdı: Maglev

Çin‘in önde gelen tren üreticisi, yolcularını çok yüksek hızlarda taşıyacak yeni prototip Maglev treni tanıttı. 600 km/s hızlarına kadar ulaşabilen yüksek hızlı tren, üretime başlamadan önce test sürecine girecek.

Yaklaşık 600 km/s hızlarına kadar ulaşabilen prototip tren, özellikle şehirlerarası yolculukta önemli avantajlar sağlayacak. Tipik bir uçak yolculuğunda öncesi ve sonrası ile yaklaşık dört buçuk saat süren Pekin ve Şangay arası yolculuk, bu trenle birlikte üç buçuk saate kadar inecek. Üstelik uçakların yaklaşık 880 – 926 km/s hızlarına kadar ulaşabilmesine karşın!

Çinli şirket CRRC tarafından ilk kez 2015 yılında açıklanan prototip, yüksek hızına rağmen hala en hızlısı değil. Japonya, Çin’in 373 mph hıza ulaşacak treninin aksine 375 mph hıza sahip maglev treni ile şu an dünya hız rekoruna sahip. Çin’in prototip treninin ise 2021 yılında üretime girmesi bekleniyor.

Maglev treni (Manyetik Levitasyon Treni), süper iletken mıknatısların birbirini itme gücüne dayalı sistemle çalışmaktadır. Temel prensibi manyetik kaldırma kuvvetine dayalı olan tren, hareketini elektromıknatıslar sayesinde gerçekleştiriyor.

www.yenicag.info

786