Çin, Uygur Türklerinin kimlik ve kültürünü içeren kitapları yasakladı

Uygur Türklerinin kimlik ve kültürünü içeren kitapların Çin tarafından yasaklandığı ve bu kitapların yazarlarını da tutukladığı iddiası gündemde.

Çin’in, Uygur Türklerinin kimlik ve kültürünü içeren kitapları yasakladığı ve bu kitapların yazarlarını tutukladığı bildirildi.

Associated Press ajansının haberine göre, Pekin yönetiminin, Uygur kimliğini ve kültürünü ön plana çıkaran eserlerin yazarlarını hedef aldığı , Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde son yıllarda kültürel yayınların yasaklandığı yönündeki bilgilerin arttığı aktarıldı.

Özellikle 2016 yılından bu yana “devlete olan inancı yıkmaya çalışmak” suçlamasıyla tutuklu bulunan 54 yaşındaki Uygur yazar Yalkul Rozi’nin kitapları başta olmak üzere birçok yayının Pekin yönetimince yasaklandığı, 400’den fazla akademisyen, yazar ve şairin gözaltına alındığı biliniyor.

Yaklaşık 15 yıldır Uygur klasik şiir ve kültürüyle ilgili kitaplar hazırlayan Yalkun Rozi, 2001 yılında Çin hükûmeti tarafından Uygur kültürel yayınlarını derlemesi amacıyla oluşturulan bir komiteye başkanlık etmesi için görevlendirilmişti.

Son yıllarda ise bölgede arttığı öne sürülen sansür ve baskılar sonucu Rozi’ye ait eserler raflardan toplatıldı. Rozi, 2016’da kitaplarının “ayrılıkçı düşünceler içerdiği” gerekçesiyle tutuklandı.

Uzmanlara göre Rozi’nin kitaplarına karşı bu tavır, Pekin yönetiminin genç Uygurları kendi dil ve kültürlerinden koparmak için yapılan sistematik çabanın parçası. Uygur yazarın durumunun Çin Dışişleri Bakanlığına sorulduğu ancak bakanlığın herhangi bir açıklamada bulunmadığı bildirildi.

Çin’de eğitim merkezi adı altında Uygur Türklerinin yaşadığı Doğu Türkistan’da faaliyet gösteren kamplar ile Uygurların kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller dünya kamuoyu tarafından biliniyor.