Çin’deki koronavirus tehlikesine karşı Kırgızistan sınırlarında önlem alınıyor

Çin’in Vuhan kentinde balık pazarından çıktığı düşünülen ve ABD’de de tespit edilen koronavirüs nedeniyle Kırgız Cumhuriyeti’nde termal kameralar ve 24 saat sıhhi salgın istasyonları sınırlarda faaliyet gösteriyor.

KABAR Haber Ajansı’na konuşan Hastalık Önleme ve Devlet Sağlık ve Epidemiyolojik Gözetim Dairesi Başkanı Tolo İsakov, Kırgızistan’ın Erkeştam ve Torugart kontrol noktalarında, Bişkek ve Oş havaalanlarında önlemler alınmaya başladığını söyledi.

Sınırlarda konulan termal kameraların misyonu hakkında anlatan İsakov, “Termal kameralar bir kişinin sıcaklığını şüpheli bulaşıcı hastalıklardan uzakta ölçer. Ekranda bir insanın siluetinin ateşi olduğu görülüyorsa, kişinin bulaşıcı bir hastalık şüphesi olup olmadığını belirleyecekleri noktada epidemiyologlar tarafından muayene edilecektir. Bu onaylanırsa, hasta hemen bir hastaneye yatırılacaktır.” açıklamada bulundu.

Şu anlık ülkede hiçbir koronavirüs vakası kaydedilmediğini vurgulayan İsakov, şöyle devam etti:

“Dünya Sağlık Örgütü, etimolojisi bilinmeyen bir pnömoni salgınının çıktığı Çin’den malların ithalatı veya vatandaşların girişi konusunda kısıtlamalar getirilmesini önermemektedir. Ayrıca yarın, Çin, yeni yıl kutlamasıyla bir haftalığına Kırgızistan ile sınırlarını kapatacak, dolayısıyla ek önlemler almak için ek zamanımız olacak. Şu anda ülkede epidemiyolojik durum kontrol altında.” diye konuştu.

Çin’in Vuhan kentinde bir balık pazarından çıktığı düşünülen virüs, Şanghay ve Pekin’de de görüldü. Gizemli virüsten ölenlerin sayısı 6’ya ulaştı. Çin’de virüsün bulaştığı kişi sayısı 291’e yükselirken bazı hastaların durumunun ağır olduğu açıklandı. Virüs, Çin dışında Güney Kore, Japonya ve Tayland’da da tespit edildi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu virüsün insandan insana bulaştığını duyurdu.

Çin medyasına göre, Ulusal Sağlık Komisyonu tarafından salgını araştırmak üzere görevlendirilen uzman ekibin lideri Zhong Nanshan, zatürre benzeri hastalığa neden olan virüsün, insandan insan geçebildiğini belirtti.

www.yenicag.info

1 K