Cumhurbaşkanı Erdoğan, Giresun’daki sel felaketinde esnafın 50 bin liraya kadar olan zararının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin liralık kısmının hibe olarak verileceğini açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Giresun’un Dereli ilçesinde halka hitap etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar:
Giresun 50 yılda bir rastlanabilecek büyük bir yağış felaketine maruz kaldı. Çok sayıda ev, iş yeri, alt yapı zarar gördü. Tüm siz değerli kardeşlerime geçmiş olsun diyorum. Ebediyete intikal eden kardeşlerime Allahtan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyorum.
Devlet felaketin ilk anından itibaren tüm kurumları ve imkanlarıyla vatandaşının yardımına koşmuştur. İçişleri Bakanımız felaket gününden beri ekibiyle birlikte çalışmaları koordine ediyor. Tüm ilgili bakanlarımız kendi görev alanlarıyla ilgili her hususu yakından takip ediyor.
Ekiplerimiz mahsur kalan 172 vatandaşımızı kurtardı. Şu ana kadar asker ve sivil 10 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Yaralanan 47 vatandaşımızın tamamı taburcu edilmiştir. Halen 5 insanımız kayıp. En son kayıp insanımız bulunana kadar çalışmalar sürecektir. Kapanan 118 köy yolunun tamamına ulaşım sağlanmıştır. Temizlik çalışmaları devam ediyor.
Afet bölgesinde 43 bina yıkılmış 94 bina acil yıkılacak şekilde ağır hasar görmüş, 64 bina ağır hasar almıştır.
AFAD ve çeşitlşi bakanlıklarımız yürütülen çalışmalar için Giresun’a 73,5 milyon lira ödenek göndermiştir. Dün gece imzaladoığım bir kararla tek seferde 20 milyon liralık bir kaynağı AFAD’a aktardık. İlçe kaymakamlıklarımıza ve belediye başkanlıklarımıza kaynak sağladık. Ödemeler ötelenmiştir. Esnafımızın 50 bin liraya kadar olan zararının tamamı, bu rakamı aşanların da 50 bin liralık kısmı hibe olarak verilecek. Afetten zarar gören KOBİ’ler için 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği ayrıca devreye sokulmuştur. Üreticilerimize tarımsal destekleme ödemeleri erkene alındı. Fındık alım tarihi bir hafta öne çekildi. Balık yetiştiricilerimize 8 bin adet benekli alabalık hibe olarak dağıtıldı.
TOKİ’nin Dereli’de yapacağı 142 konutun inşası için çalışmalara hemen başlanmıştır, Doğankent’te de 120 konut yapılacaktır. Köylerimizde 250 köy konutu inşa edilecektir, altında ahırı olacak, üstünde de konutu olacak. Giresun’da bir daha böyle bir afet yaşanmaması için toplam keşif bedeli 1 milyar 290 milyon lirayı bulan proje hayata geçirilecektir.
Harşit Çayı Vadisi’ndeki tüm kum, çakıl ocakları kapatılacak. Derelere yapılacak müdahaleler kontrol altına alınacaktır. Biz bu yaylaları betona boğarsak bunun pişmanlığını da yaşarız. Ülkemizde imar ve şehirleşme çalışmaları sorunlu ve sıkıntılı şekilde büyümüştür. Dere er veya geç selde yatağını bulur. Onun önünde hiçbir şey dayanamaz. İstanbul başta olmak üzere tüm kadim şehirlerimizin etrafı kontrolsüz yapılarla dolmuş, sonra buralar ıslah edilmeye çalışılmıştır. Halbuki önce plan, altyapı ve yerleşim yerlerinin inşa edilmesi gerekiyordu. İlk düğme yanlış iliklendiğinde sonrakileri değiştirmek ya hiç mümkün olmuyor ya da bedeli çok büyük oluyor.
Milletimizin de destek vermesi gerekiyor. Bu tür yerlerde dikey yapılaşma intiharla eşdeğerdir. Burada TOKİ ile yapacağımız binalar zemin +3 bilemedin 4 şeklinde olacak. Burada güzel binalar yapalım, esnafın dükkanı güzel olsun, konutlar güzel olsun, bakıldığı zaman bambaşka bir güzellik olsun istiyoruz. Biz Dereli’yi yeniden inşa edelim. Siz de bize yardımcı olursanız 6 ay-1 sene sonra diyeceksiniz ki ‘Allah sizlerden razı olsun, bu ne kadar güzel bir projeymiş’. Bu dere yataklarını da ıslah edeceğiz. Yıkımsa yıkım, inşa ise inşa, ihya ise ihya. Buralarda bazı köprüleri yıkıp kemer köprüler inşa edeceğiz.
Her bir çalışmanın bizzat takipçisi olacağız.