Donald Trump, Fransa için soruşturma başlatılmasını talep etti

Çok uluslu küresel teknoloji şirketleri ofis açarken Avrupa Birliği ülkelerini tercih ediyor. Bunun temel sebebi, AB ülkelerinin bu şirketlerden düşük vergi alması. Ancak Fransa, geçen hafta ortaya çıkan yeni yasa tasarısı ile bunun önüne geçmek için ilk adımı attı. Küresel geliri 750 milyon euro’dan fazla olan şirketlerden yüzde 3 vergi alınacak. Tasarı bir yandan onaylanmayı beklerken, diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump Fransa için soruşturma başlatılmasını emretti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın G-20 toplantısının ardından Huawei konusunda geri adım atması herkesi sevindirdi. Ancak, Huawei CEO’su ABD’ye meydan okumaya devam ediyor.

Fransa’nın alacağı vergi artırma kararı Google, Amazon ve Facebook gibi ABD merkezli birçok şirketi etkileyecek. Yasa tasarısının onaylanması halinde bu şirketler yüzde 3 daha fazla vergi ödemeye başlayacak. Şimdilik senatoda son onayı bekleyen tasarı ile ilgili Trump da karşı atağa geçti. Soruşturma, misilleme ile sonuçlanabilir.

ABD Ticaret Bakanlığı adına konuşan bir temsilci, söz konusu verginin Amerikan şirketlerini hedef almasından endişe duyulduğunu söyledi.

11 Temmuz günü sonuçlanması beklenen kararın ardından verginin bu yıl yaklaşık 400 milyon euro artması bekleniyor. Başta da dediğimiz gibi, küresel geliri 750 milyon euro’nun üzerinde olan şirketler bu veriye tabi tutulacak.

Ticaret Bakanlığı temsilcisi Robert Lighthizer yapılan açıklamada, mevzuatın etkilerini araştırdığımızda bunun ayrımcı mı yoksa mantıksız mı olduğunun belirlenmesi gerektiğine değindi. Lighthizer ayrıca bu kararın ABD ticaretini kısıtlayıp kısıtlamadığına da bakılacağının altını çizdi.

Soruşturma kararı Cumhuriyet Senatosu Finans Komitesi Başkanı Chuck Grassley ve Demokrat Senatör Ron Wyden tarafından da memnuniyetle karşılandı. İki taraftan yapılan ortak açıklama, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerinin dijital hizmetler vergisi konusunda korumacı olduğuna, bu kararların Amerikan şirketlerinin ABD’deki işlerine mâl olacağına ve Amerikan işçilerine haksız yere zarar verileceğine dikkat çekildi.

Fransa da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Merkezleri başka yerde bulunan şirketlerin vergi ödemekten kaçmamaları gerektiğine dikkat çekti. Fransa’nın düşük vergilendirme nedeniyle milyarlarca euro kaybettiğ ve bunun artık kamuoyu tepkisi toplandığı söyleniyor.

Çoğunluğu Amerikalı olan 30’a yakın şirket, yasa onaylanırsa, yüzde 3 vergi ödemeye başlayacak. Bu şirketler arasında Çin, Alman, İspanyol ve İngiliz firmaları da yer alıyor.

Fransa ve İngiltere de dahil olmak üzere ülkelerin şirketleri de İrlanda ve Lüksemburg gibi düşük vergili AB üyesi ülkelerini tercih ederek, kârlılığını artırıyor.

www.yenicag.info

1.1 K